Tănase, despre sancţionarea unui judecător: "Este pentru prima dată când aud că pronunţarea unei decizii pe măsurile preventive se amână"

Embed:

Ministrul Justiției, Alexandru Tănase cere sancționarea magistratului Nicolae Corcea, din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru. El a depus o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii, în care susţine că judecătorul ar fi menținut abuziv în arest o persoană cercetată pentru contrabandă. Încălcarea a fost semnalată de avocatul inculpatului, care a contestat necesitatea menținerii clientului său în izolator, deoarece nu exista riscul ca acesta să se eschiveze de la justiție. 

"Este pentru prima dată în experienţa mea profesională când aud că pronunţarea unei decizii pe măsurile preventive se amână, de regulă se amână pronunţarea unor decizii complexe, pe dosarele civile sau pe cele penale, unde judecătorul are nevoie de timp suplimentar pentru a justifica sau argumenta. În situaţia când ambele părţi şi judecătorul, şi procurorul consimt că nu există temei pentru a menţine persoana în arest preventiv, judecătorul era obligat imediat să adopte o decizie", a declarat ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase. 

Învinuitul este căsătorit, are doi copii minori şi îşi întreține singur familia. Mai mult, potrivit avocatului, el nu are antecedente penale.

Demersul a fost susținut şi de procuror, cu toate acestea, judecătorul a dispus amânarea pronunțării deciziei cu menținerea în arest preventiv a persoanei pentru încă trei zile.

În opinia ministrului Justiţiei, astfel de acţiuni încălcă dreptul fundamental la libertate și siguranța persoanei, iar din această cauză, Moldova riscă să fie condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu