Talmaci sau Nantoi? Află la Fabrika LIVE TEXT

(UPDATE 22.55) Analistul politic Igor Boţan: Există deja circumstanţele care justifică dizolvarea Parlamentului.

(UPDATE 22.54) Redactorul şef Arena FM, Vlad Ţurcanu: Partidele din AIE nu trebuie să doarmă noaptea şi să identifice o soluţie ca să-şi salveze pielea.

(UPDATE 22.51) Politologul Anatol Dubrovschi: Există o singură ieşire:, reformatarea AIE. Dacă ea este vinovată de criza creată, ea trebuie să se destrame. Nu e nimic grav dacă se va forma o majoritate dintre PCRM şi un partid din AIE.

(UPDATE 22.48) Analistul politic Igor Boţan: Igor Dodon va încerca, mâine, să înainteze candidatura Zinaidei Greceanâi.

(UPDATE 22.45) Redactorul şef Arena FM, Vlad Ţurcanu: Dacă Dodon rămâne pe poziţia de a-l susţine pe Talmaci, AIE va trebui să găsească o altă variantă, dacă nu o va face, una din componentele AIE sau unele grupuri din fracţiunile parlamentare ale AIE ar putea migra spre o alianţă cu PCRM, pentru alegerea preşedintelui.

(UPDATE 22.42) Redactorul şef Arena FM, Vlad Ţurcanu: Am putea admite că Talmaci va obţine numărul necesar de semnături din partea deputaţilor pentru a fi o candidatură înregistrată, partidele din AIE, dacă nu vor susţine candidatura lui Oazu Nantoi, vor înainta fiecare câte un candidat.

(UPDATE 22.39) Politologul Anatol Dubrovschi: Dacă vor fi înregistrate cel puţin doi candidaţi, deputaţii vor avea şansa de a rezolva această criză. Ţara are nevoie de un preşedinte, apoi de o democratizare profundă, de o lege cu privire la opoziţie, de o nouă lege cu privire la alegeri. Partidele noastre sunt în tranşee, noi suntem în război. Cred că Talmaci nu va fi susţinut de celelalte pratide, deoarece nu ele l-au înaintat.

(UPDATE 22.35) Analistul politic Igor Boţan: Dacă cei din AIE mai recurg la tertipuri, cetăţenii vor trebui să dea o apreciere acestei Alianţe şi o vor face.

(UPDATE 22.32) Oazu Nantoi: Pasul l-am făcut. A fost o provocare conştientă. Acum ei urmează să ne dea nouă un răspuns tranşant, vof fi înregistraţi candidadaţii, se va purcede la alegerea preşedintelui sau vom merge pe calea ruşinii, trădării, căutării de motive.

(UPDATE 22.26) Directorul Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroşie: Asta e marea problemă: Până acum nu au înţeles de cine au nevoie, fiecare partid în parte ştie concret pe cine îl vrea, dar marea eroare este că nu au o listă de criterii, cum trebuie să fie candidatul. Acum partidele din AIE sunt puse într-o situaţie foarte dificilă, să explice de ce nu e bun Talmaci.

(UPDATE 22.23) Redactorul şef Arena FM, Vlad Ţurcanu: E greu de ales preşedintele, deoarece după plecarea comuniştilor de la guvernare, partidele au fost atât de atrase în lupta pentru putere, încât au pierdut contactul cu lumea reală. Iniţiativa lui Oazu Nantoi i-a luat pe nepregătite, a încurcat socotelile unora, deorece vine din popor şi nu corespunde cu ceea ce naşte sistemul

(UPDATE 22.20) Redactorul şef Arena FM, Vlad Ţurcanu: Sunt mai multe scenarii: Şi că Oazu Nantoi ar putea să nu fie susţinut de 15 deputaţi, şi că Leonid Talmaci ar putea fi susţşin de PCRM şi PLDM. PCRM vrea cu tot dinadinsul să provoace alegeri anticipate. De ce comuniştii să nu viseze că revin la guvernare cu 41  sau 52 de voturi, decât să încerce să facă o alianţă cu unul dintre partide. Dintre partidele din AIE, două nu şi-ar dori acum anticipate.

(UPDATE 22.14) Oazu Nantoi: Faptul că eu azi am apărut s-a discutat într-un cerc de comunicare de mai mult timp. Acest dezgust din partea cetăţenilor s-a transformat în acţiunea de azi.

(UPDATE 22.12 Politologul Anatol Dubrovschi: Liderii din AIE pot motiva refuzul de a-l susţine pe Oazu Nantoi prin faptul că nu s-a adresat niciunui partid din Alianţă.

(UPDATE 22.10) Analistul politic Igor Boţan: Procurorul General trebuie să aştepte ca preşedintele în exerciţiu al R. Moldova să se adreseze către Curtea Constituţională pentru a constata circumstanţele care justifică dizolvarea Parlamentului. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Procurorul General trebuie să se adreseze către Parlament şi să ceară retragerea imunităţii preşedintelui interimar, pentru a fi cercetat penal pentru uzurparea puterii în stat.

(UPDATE 22.05) Directorul Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroşie: Curtea Constituţională s-a manifestat, câteodată, şi ca un instrument politic.

(UPDATE 21.56) Analistul politic Igor Boţan: Domnul Nantoi îşi asumă riscul de a salva comunitatea, de a sparge gheaţa. Mesajul lui a avut un efect fantastic asupra societăţii. Imediat după conferinţa lui, PCRM şi-a convocat plenara şi a propus propria candidatură. Cred că mâine la Curtea Constituţională nu se va întâmpla nimic deosebit care va perturba situaţia. CC şi-a schimbat practica, nu anunţă decizia chiar în ziua în care a luat-o. Acum când avem doi candidaţi, să opreşti procesul cu câteva zile înainte de eveniment mi se pare absurd.

(UPDATE 21.51) Politologul Anatol Dubrovschi: Mă îndoiesc că partidele din AIE vor susţine candidatura lui Oazu Nantoi. În primul rând e vorba despre independenţa lui, care nu prea place nici aşa-zişilor democraţi.

(UPDATE 21.48) Politologul Anatol Dubrovschi: Abia mâine vom şti care candidaţi vor fi înregistraţi. Mâine se aşteaptă şi decizia Curţii Constituţionale.

(UPDATE 21.46) Redactorul şef Arena FM, Vlad Ţurcanu: Mesajele pro-Oazu Nantoi de pe forumuri sunt naturale. Iniţiativa pe care şi-a asumat-o el, una curajoasă, face ca demersul său să fie reprezentativ pentru o bună parte a cetăţenilor noştri. Oazu Nantoi a cuprins  toare nemulţumirile cetăţenilor care sunt vădit deranjaţi de modul în care reprezentanţii puterii văd lucrurile.

(UPDATE 21.41) Directorul Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroşie: Alianţa trebuie să dea dovadă şi de maturitate. Liderii AIE au fost surpinşi cu siguranţă, unii chiar au fost bâlbâiţi la telefon, în afară de Streleţ de la PLDM. Şi reprezentantul comuniştilor a avut o reacţie absolut idioată. Nu e o capcană. Politicienii trebuiau să se gândească şi la un asemenea scenariu.

(UPDATE 21.39) Oazu Nantoi, candidatul care se autoînaintează pentru funcţia de şef de stat: Am discutat cu Filat aproape o oră, la telefon am vorbit cu Mihai Ghimpu. Domnul Diacov la telefon nu mi-a răspuns, probabil se gândea cât de serios e pasul meu. Îi spun, pasul întreprins de mine e mult mai serios decât vânzoleala care s-a produs pe parcursul ultimilor doi ani în culisele Parlamentului.

Fie că astăzi este ziua marilor minuni, când au fost anunţate tocmai două candidaturi la funcţia de şef de stat, fie că mâine va fi ziua marilor dezamăgiri, când niciuna dintre ele nu va fi înregistrată în cursa pentru preşedinţie. Leonid Talmaci ori Oazu Nantoi, cine are cele mai mari şanse să fie viitorul preşedinte? Cert este că, de acum încolo, parlamentarii nu mai nicio scuză: candidaturile au fost anunţate. Mâine rămân să fie înregistrate, duminica la vot şi... punctum.

Ţara poate fi scoasă din criză mai repede decât va veni adevărata iarnă. De această dată, soluţia e atât de aproape, încât e mai uşor de explicat de ce e posibil, decât de ce ar fi imposibil. Însă clasa politică de la noi este aşa cum este şi e talentată la găsirea scuzelor.

Ce se va întâmpla până mâine, când expiră termenul de înregistrare a candidaţilor? Cine va fi înaintat? Cine poate fi votat? Despre toate acestea aflaţi azi, la Fabrika. Invitaţii din această seară sunt:

- analistul politic Oazu Nantoi, candidatul care se autoînaintează pentru funcţia de şef de stat,

- directorul Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroşie,

- redactorul şef Arena FM, Vlad Ţurcanu,

- politologul Anatol Dubrovschi,

- analistul politic Igor Boţan.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu