TAINELE CREŞTERII POMUŞOARELOR. Ce spun agricultorii din țara noastră

Embed:
Crescătorii de pomuşoare au nevoie de ajutor calificat în activitatea lor şi vor ca meseria pe care o practică să fie studiată în şcolile profesionale. Agriculturii s-au întrunit la Institutul Muncii şi au adoptat o rezoluţie pe care au transmis-o autorităţilor. Printre ei se numără Daniel Himici, care urmează să planteze 120 de ari de coacăză neagră şi căpşuni. În lipsa unor studii în domeniu, s-a documentat pe internet şi a fost la câteva seminare.

"Profitabil şi mie îmi place, la gust sunt gutoase. Greutăți şi probleme sunt, dar nu-i nimic uşor de produs. Pe internet m-am uitat care sunt mai profitabile şi am ales acestea", a declarat Daniel Himici, agricultor din satul Zguriţa, Drochia.

Şi Dumitru Ceban vrea să pună pe roate o afacere cu pomușoare, aşa că învaţă despre aceste culturi de unde apucă.

""Acum învăț şi mă informez în privinţa problemelor pe care le-aş putea avea. Mă gândesc să încep cu două hectare. Cea mai mare suprafaţă va fi cu zmeură, căpşuni şi agriș", a zis Dumitru Ceban, agricultor.

Pentru ca agricultorii să beneficieze de cursuri de calitate şi să-şi poată dezvolta afacerile conform standardelor, preşedintele Asociaţiei "Pomuşoarele Moldovei", Aneta Ganenco, susţine că trebuie schimbată legislaţia.

"Avem un demers către Ministerul Agriculturii unde am conturat 13 probleme. Noi nu avem muncitori calificaţi în domeniul baciferelor. În conlucrare cu şcoala profesională din Nisporeni noi dorim să introducem această meserie", a declarat Aneta Ganenco, preşedinta asociaţiei "Pomuşoarele Moldovei"

Şi reprezentanţii ministerului agriculturii confirmă nevoia de specialişti calificaţi în domeniu.

"Noi o să susţinem chestia aceasta. La Nisporeni şcoala profesională este avansată. Dă posibilitate să atragem mai multă lume şi să rezolvăm lipsa brațelor de muncă", a menționat Iurie Mudrea consultant principal Direcţia Produse Vegetale, MADRM.

Documentul înaintat de crescătorii de pomuşoare va fi examinat în mai multe instituţii subordonate Ministerului Agriculturii. În prezent, în Moldova sunt pomuşoarele sunt cultivate pe aproximativ patru mii de hectare de teren.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu