Suveranul Pontif a ajuns pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. Papa i-a beatificat pe 7 episcopi greco-catolici

Embed:

Papa Francisc îşi continuă Vizita Apostolică pe pământ românesc. În a treia, şi ultima zi din cadrul acestei călătorii, Suveranul Pontif a ajuns pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.

Din cauza ceții, Papa nu mai este transportat cu elicopterul, dar cu o coloană oficială, pe drumul național. 50 de mii de oameni, cu sufletul plin de bucurie, au venit acolo chiar de la primele ore ale dimineţii ca să participe la ceremonia de beatificare a celor șapte episcopi greco-catolici martiri. În timp ce se îndrepta spre scenă, Sfântul Părinte i-a salutat pe credincioşi din papamobil. 

Cei şapte episcopi greco-catolici au fost ucişi în închisorile comuniste din România, între 1950 şi 1970, pentru că au refuzat să treacă de la Biserica Română Unită a greco-catolicilor la cea Ortodoxă. Scaunul pe care a stat Papa în timpul liturghiei, a fost construit din lemnul și gratiile pușcăriilor de închisorile Sighet și Gherla, locul torturii episcopilor martiri şi a sute de mii de români întemnițați de regimul comunist.

"Dispunem ca Venerabilii Slujitori ai lui Dumnezeu Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu, episcopi şi martiri ai Bisericii din România, păstori după inima lui Hristos, mărturisitori ai Evangheliei Iertării şi a păcii să fie de acum înainte numiţi Fericiţi", a spus PAPA FRANCISC, capul Bisericii Catolice.

Înainte de liturghie, atmosfera de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj a fost încălzită de interpreţi de muzică populară şi uşoară care au cântat pricesne.

La liturghie a participat preşedintele român, Klaus Iohannis, şi soţia lui Carmen, dar şi membri ai familiei regale române, printre care Principesa Margareta. După ceremonia religioasă, Papa va avea o întâlnire cu comunitatea romă din Blaj. În jurul orei 17:00, papa va ajunge cu elicopterul la aeroportul din Sibiu. Acolo va avea loc ceremonia de rămas bun înainte de decolarea avionului spre Italia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu