Sute de primari din ţară condamnă rezoluţia adoptată de PE care blochează finanţarea Moldovei: Acţiunile liderilor PAS și PDA, împotriva tuturor moldovenilor

Sute de primari din ţară condamnă rezoluţia adoptată de Parlamentul European care blochează finanţarea Moldovei.

În acest context, 713 primari din Republica Moldova au venit cu o scrisoare deschisă prin care notează că la sugestia unor lideri ai opoziției politice de la Chișinău a fost votată o rezoluție cu accente dure împotriva ţării noastre.

Potrivit primarilor, informațiile pe care s-a bazat această decizie au fost incomplete și părtinitoare, iar în rezultat s-a obținut o rezoluție nedreaptă pentru țara noastră şi pentru cetățenii din Moldova. 

"Vă scriem în numele comunităților locale pe care le reprezentăm și care sunt preocupate de relațiile țării noastre cu Uniunea Europeană. Am văzut cu mâhnire cum, pe 5 iulie 2018, în Parlamentul European – la sugestia unor lideri ai opoziției politice de la Chișinău – a fost votată o rezoluție cu accente dure împotriva Republicii Moldova. 

Dumneavoastră știți cu siguranță că progresele Republicii Moldova pe calea europeană sunt consistente, atât în ceea ce privește implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, cât și în ceea ce privește angajamentele asumate pentru acordarea asistenței macrofinanciare europene. Considerăm incorect ca un singur element, respectiv o decizie a justiției – care în mod evident nu are legătură cu activitatea guvernării – să atârne atât de greu în balanță pentru a determina o poziție defavorabilă Republicii Moldova.

De asemenea, este total regretabil că deputații dintr-un grup important al Parlamentului European au plecat urechea la manipulările, calomniile și neadevărurile prezentate de unii politicieni de la Chișinău, care și-au urmărit doar propriile scopuri politice înguste. Vă informăm că nu este prima oară când politicienii care conduc PAS și PDA au cerut blocarea finanțărilor externe pentru țara noastră, folosind ca element de luptă politică o astfel de solicitare. Noi considerăm că aceste acțiuni ale liderilor PAS și PDA sunt îndreptate direct contra tuturor cetățenilor moldoveni, iar exportarea războiului pe care acești politicieni îl duc contra guvernării este o strategie nedemnă, pe care o condamnăm ferm. Ne întrebăm dacă acești politicieni țin la Republica Moldova sau dacă nu cumva aderă la viziunea leninistă conform căreia cu cât e mai rău pentru țară, cu atât e mai bine pentru ei.

Vă informăm cu regret că mulți dintre concetățenii noștri, ai căror primari suntem, ne întreabă deja dacă diferite proiecte cu finanțare europeană vor mai fi continuate sau dacă există vreo șansă să atragem noi fonduri europene pentru proiectele de care comunitățile noastre au nevoie în această perioadă. Vor mai fi construite apeducte cu finanțare europeană? Vor mai veni bani europeni pentru modernizarea drumurilor noastre? Vom mai avea proiecte în agricultură pe baza fondurilor europene? La așa întrebări noi nu le putem da deocamdată un răspuns, fiindcă nu știm dacă Uniunea Europeană va continua să ajute țara noastră așa cum a făcut-o până acum. Vă informăm de asemenea că această situație poate duce în timp la scăderea încrederii cetățenilor noștri în Uniunea Europeană, încredere care s-a construit cu greu și de multe ori contra unei propagande foarte ostile.

Speranța noastră este că în viitorul apropiat dumneavoastră veți observa și veți aprecia progresele pe care suntem convinși că Moldova va continua să le facă pe calea europeană. Sperăm că aceste lucruri vă vor întări convingerea că angajamentul pro-european al guvernării este serios și pe termen lung. Ne dorim de asemenea ca dumneavoastră să ascultați și vocile din administrația publică locală, fiindcă noi, primarii, suntem cel mai aproape de nevoile cetățenilor și cunoaștem cel mai bine problemele cu care ei se confruntă.

De asemenea, ne exprimăm speranța că dragostea de țară și patriotismul liderilor politici din Republica Moldova vor prevala în raport cu propriile ambiții politice și nu vor mai cere pedepsirea propriilor cetățeni, în lupta lor împotriva oponenților politici", se notează în scrisoarea deschisă semnată de primari din Republica Moldova.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu