Sute de milioane de lei din bugetul de stat au fost cheltuite anual în condiţii netransparente

Embed:

Sute de milioane de lei din bugetul statului se duc pe apa sâmbetei. Acest lucru îl recunosc chiar autorităţile, care vor să opereze mai multe modificări la legea achiziţiilor publice. Din toamna acestui an, Ministerul Finanţelor va introduce sistemul electronic de achiziţii publice pentru lucrări, bunuri şi servicii.

În prezent, unul din cinci contracte de achiziţii publice este încheiat în lipsa caietului de sarcini şi a condiţiilor minime de eligibilitate.

"Din păcate este adevărat, folosind toate procedurile descrise în lege, o bună parte din banul public, pentru că sunt alte acte normative, se cheltuie ineficient. Sunt şi situaţii când sunt anumite înţelegeri, sunt unele persoane care participă în concurs mimând competiţia, prin înţelegere având doi sau trei concurenţi prin înţelegere", a menţionat Veaceslav Negruţa, ministrul Finanţelor.

Anul trecut peste 700 de milioane de lei au fost cheltuiţi în condiţii netransparente.

"Cam 20 la sută maxim ar fi achiziţii netransparente. Netransparente nu înseamnă nelegale, însă sunt puse în sarcina autorităilor contractante asigurarea transparenţei. De la 100 de mii de lei în sus urmează să fie publicat în Buletinul de achiziţii publice pentru bunuri şi servicii şi de la 500 de mii în sus pentru lucrări, astfel toate achiziţiile până la 100 de mii pentru bunuri şi servicii sunt mai puţin transparente", a spus Ştefan Creangă, directorul Agenţiei Achiziţii Publice.

În 2010 au fost încheiate contracte de achiziţii publice în valoare de peste 3.5 miliarde de lei. Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi pentru lucrări de tot tipul. Urmează achiziţionarea de medicamente, produse alimentare şi petroliere.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu