Sute de enoriaşi au participat la Liturghia din Sâmbăta Mare, în timpul căreia preoţii scot veşmintele negre pentru a le înlocui cu cele albe

Embed:
Astăzi este Sâmbăta Mare sau Sâmbăta Patimilor. În această zi, Biserica aminteşte de îngroparea Mântuitorului Hristos şi coborârea lui în iad. Dimineaţa este oficiată Utrenia împreună cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, în timpul căreia preoţii scot veşmintele negre pentru a le înlocui cu cele albe. Şi la slujba de la Catedrala Mitropolitană au venit sute de enoriaşi.

"Am venit cu gândul de a întâmpina sărbătoarea de azi şi mai mult ca atât şi sfintele Paşte. Ne pregătim
sufletele şi trupurile", a spus un enoriaș.

"Trebuie să întâlnim această sărbătoare această lumină cu pace şi linişte, pentru asta suntem aici. Venim la acestă sărbătoare în Biserică ca să găsim această lumină care să ne călăuzească mai departe. "

Tot astăzi, se sărbătorește și Buna Vestire, care marchează ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a spus Fecioarei Maria că-l va naşte pe Iisus. Î

"I-am adus pe cei doi nepoţi ai mei pentru a primi această binecuvântare", a declarat un enoriaș.

În acest secol, sărbătoarea va coincide cu Sâmbăta Mare încă de două ori, în 2029 şi 2091. În ajun de Paşte se sacrifică mielul, iar gospodinele fac ultimele pregătiri. Seara, în toate lăcaşurile sfinte este cântat Prohodul Domnului. Preoţii scot Sfântul Epitaf sau sfântul Aer, relicva ce reprezintă chipul lui Hristos adormit. Bisericile sunt înconjurate de trei ori, ceea ce simbolizează cortegiul de îngropare a trupului Mântuitorului. La miezul nopţii, începe Utrenia Învierii care durează până spre dimineaţă. În acest an, pentru a 16-a oară, va fi adus în țara noastră Focul Haric. Acesta va fi împărţit credincioşilor în această seară la ora 20:00, în faţa Catedralei Mitropolitane.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu