Sute de enoriaşi au mers la biserică pentru a sărbători Schimbarea la Faţă a Domnului

Embed:

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc, astăzi, Schimbarea la Faţă a Domnului. Enoriaşii au mers de dimineaţă la biserică, pentru a sfinţi primii struguri, iar cei care au ţinut post au primit dezlegare la peşte.

După liturghie, oamenii au putut să guste din strugurii din acest an. Enoriaşii spun că respectă cu stricteţe această tradiţie.

"Credem în asta, Domnul a venit pentru noi. Ne dă roade bune, ne dă bucurii, sănătate. Am sfinţit strugurii şi dăm la alte persoane care sunt bolnave şi nu au putut veni."

"E sărbătoarea sărbătorilor. S-a schimbat Domnul la faţă înaintea mucenicilor şi ne-a dăruit nouă sănătate şi iertarea de păcat."

"Pentru noi este o sărbătoare sufletească şi venim cu familia. Ne străduim să venim în fiecare an."

Sărbătoarea este un motiv de bucurie pentru comercianţii, întrucât unii oameni au ţinut neapărat să ducă la biserică fructe proaspete.

"- Aţi vândut un pic mai mult astăzi? Măcar cu un kilogram, două? - O înviorare a fost. Care înţelege că e sărbătoare, care pur şi simplu procură ca să fie bine."

Potrivit tradiţiei, cei care se roagă în această zi pentru a scăpa de vicii au toate şansele să se vindece. Preoţii afirmă că această sărbătoare semnifică smerenie şi dragoste.

"Această sărbătoare a Schimbării la faţă a Domnului nostru Isus Hristos este numită şi sărbătoarea luminii. Este o singură zi de dezlegare la peşte, de aceea vă încuviinţăm acest lucru", a declarat secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş.

Schimbarea la Faţă marchează trecerea de la vară la toamnă, când păsările migratoare încep să se pregătească de plecare, iar insectele şi târâtoarele îşi caută adăpost în pământ. La fel, se spune că după această sărbătoare,nu este bine să te scalzi în râuri şi lacuri.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu