Sute de copii din oraşul Floreşti nu au posibilitatea să meargă la grădiniţă VEZI DE CE

Embed:

Trei pe-un loc. Se întâmplă în grădiniţele din Floreşti. În timp ce peste o mie de copii au nevoie de un loc la grădiniţă, autorităţile locale pot pune la dispoziţie doar 360 de locuri. Din cele patru grădiniţe care există în oraş activează doar două, celelalte sunt în stare avariată şi nu pot fi reparate din lipsa banilor.

Irina Lisenco îşi creşte singură copilul. Femeia s-a angajat de curând la o fabrică din oraş şi nu are cu cine să lase copilul.

"Sunt nevoită să las copilul în grija vecinei, care este de acum în vârstă. Dar şi ei îi plătesc cinci lei ora, dar eu lucrez 12 ore. Nu pot să achit aceste servicii, nu-mi permite salariul”, a spus Irina Lâsenco, locuitoare a orașului Florești. 

Pentru a prinde un loc la grădiniţă, Alina Rusu şi-a înscris copilul pe listă cu doi ani înainte.

"Copilul are de abia opt luni şi l-am înscris de acum la grădiniţă, l-am pus în rând, ca să fie locuri vacante pe viitor. Să ştim că suntem aprovizionaţi", a mărturisit o altă locuitoare a orașului Florești, Alina Rusu. 

"Grădiniţa este capabilă să întreţină 140 de copii. Noi avem 190. Uneori, avem şi câte 200-210 copii. Am fost nevoită să refuz la mulţi, deoarece, într-adevăr, locuri sunt limitate, dar cereri sunt multe", a menționat Nina Postolachi, direcoare de grădiniță. 

Doar 80 la sută din copiii de vârstă preşcolară au frecventat grădiniţele din ţară, anunţă autorităţile.

"Astăzi, cea mai dificilă situaţie este în centrele raionale. Din câte eu cunosc se vorbea de cifra de 30 de localităţi în care nu sunt grădiniţe de copii", a completat Leonid Bujor, consilierul prim-minsitrului. 

În Capitală situaţia e mai bună. Cele 151 de grădiniţe sunt frecventate, anual, de peste 32 de mii de copii, disponibile fiind în jur de 40 de mii de locuri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu