Sute de clădiri neautorizate în Capitală

Embed:

Inspecţia de Stat în Construcţii a depistat, în primele 6 luni ale acestui an, 403 clădiri neautorizate. Mai mult de jumătate sunt în municipiul Chişinău. Deşi au fost emise prescripţii şi întocmite procese-verbale, doar una singură a fost demolată. Suma amenzilor aplicate a depăşit 154.000 de lei. Potrivit datelor de la Primăria Capitalei, în Chişinău a fost găsită o singură construcţie neautorizată. Specialiştii spun însă, că în Capitală sunt reconstruite neautorizat chiar şi monumentele istorice.

În campania electorală, candidatul PL la funcţia de primar al Capitalei, Dorin Chirtoacă, şi cel al PLDM, Victor Bodiu, s-au certat în plină stradă chiar de Paştele Blajinilor din cauza unei case din centrul oraşului. Atunci, lucrările erau abia la început. Dorin Chirtoacă a dat asigurări că totul este legal.

După aproape patru luni, vedem însă, că pe clădirea considerată monument istoric de importanţă locală se construieşte un etaj. Proprietarul şi responsabilii de la Primărie nu au fost de găsit pentru a explica situaţia. Primarul Dorin Chirtoacă este în concediu, la fel ca şi reprezentanţii serviciului de presă. Specialiştii spun că această clădire face parte din centrul istoric al oraşului.

"Niciun organism din Republica Moldova nu are dreptul să intervină asupra acestui edificiu, cu excepţia deciziei Parlamentului. Avem un moratoriu pentru centrul istoric al oraşului Chişinău, până la elaborarea noului registru", explică Ion Ştefăniţă, şeful Agenţiei de Inspectare a Monumentelor.

Pe gardul ce împrejmuieşte şantierul este scris că are loc o reamenjare a spaţiilor nelocative cu edificarea unei mansarde. De asemenea, este indicat şi numărul certificatului de urbanism şi al autorizaţiei de construcţie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu