Suspectul care i-a ajutat pe cei opt asasini plătiţi să intre în Moldova, reţinut de poliţie

Embed:

Persoana care i-ar fi ajutat pe killerii ucraineni să intre pe teritoriul Republicii Moldova pentru a-l asasina pe liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a fost reţinută. Operaţiunea a fost desfăşurată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale, în comun cu Poliţia. Informaţia a fost confirmată de șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, şi de procurorul Vitalie Busuioc.

Tot astăzi, cei opt inculpaţi reţinuţi în ţara noastră în acelaşi dosar au fost plasaţi în arest pentru 30 de zile. Hotărârea a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Chișinău.  

Procurorii susţin că au cerut arest pentru cei opt învinuiţi deoarece existau informaţii că aceştia ar putea părăsi ţara.

"Învinuiții ar putea să se ascundă de la organul de urmărire penală. O parte dintre ei urmau să părăsească teritoriul Republicii Moldova pentru a-și crea un eventual alibi. Totodată ei ar putea să comită anumite acțiuni în vederea distrugerii probelor", a declarat procurorul Vitalie Busuioc. 

Decizia a fost citită în lipsa unuia dintre inculpaţi. Bărbatului de 60 de ani i s-a făcut rău după şedinţă. Potrivit procurorilor, acesta suferă de diabet zaharat şi a fost internat la Spitalul Republican.

Avocații spun că vor contesta decizia, iar clienții lor pledează nevinovați.

"- Pledează nevinovat în comiterea acestei infracțiuni. În genere n-are nicio tangență cauza respectivă. – Nu face parte din nicio grupare? – Absolut de loc", a declarat avocatul Vitalie Rusu. 

"Până când nu va fi demonstrat de organul de urmărire penală că într-adevăr clienții sunt vinoveți, noi vom menține poziția care este. Noi vom merge la recurs", a declarat avocata Dina Potereanu. 

În această după-amiază a fost reţinut şi un bărbat de 40 de ani, originar din satul Gâsca, raionul Bender. Potrivit șefului adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, acesta i-ar fi ajutat pe doi infractori din Ucraina să traverseze ilegal frontiera Republicii Moldova. Bărbaţii au venit în ţara noastră să pună planul în aplicare.

Vineri, 17 persoane au fot reţinute în Moldova şi Ucraina, fiind bănuite de tentativă de omor al preşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc. Aceştia urmau să primească 200.000 de dolari, jumătate din sumă a fost deja achitată. Totodată, procurorii susţin că membrii grupării din Ucraina, implicaţi în acest caz, urmau să primească un bonus de la cei care au comandat omorul.

"Pentru executarea omorului în primul rând au fost transmisă suma de 100 de mii de dolari. Această sumă era destinată grupării criminale din Ucraina. Urmând a le mai fi transmise încă 100 de mii de dolari. Iar în caz de reuşită, adică de executarea a omorului, aceştia urmau să primească un anumit bonus. Suma clară nu este certă care a fost destinată pentru gruparea din Republica Moldova", a declarat procurorul Vitalie Busuioc. 

Procurorii mai spun că una dintre cele două persoane care au comandat omorul locuieşte în Moscova şi este o autoritate criminală. Locul aflării celei de-a doua persoane nu se cunoaşte deocamdată.

În cadrul unei emisiuni de la postul Canal 2, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a declarat că principalii suspecţi care au ordonat asasinarea lui Vlad Plahotniuc sunt nume sonore, bine cunoscute în Republica Moldova.

"Noi cunoaştem, de principiu, cine sunt persoanele care au dat comandă acestui omor. Urmează noi calitativ, prin investigaţiile pe care le vom face, să ajungem până la ele şi să le tragem la răspundere penală. Numele sunt mult mai sonore decât numele celor care astăzi sunt reţinuţi", a declarat Jizdan. 

Alexandru Jizdan a mai spus că o explozia grenadelor descoperite și confiscate de poliție ar fi fost deosebit de periculoasă pentru persoanele care s-ar fi aflat în regiunea unde era planificată crima. Potrivit lui, armamentul ar fi fost adus din Ucraina sau din stânga Nistrului.

Tentativa de asasinare a fost dejucată de către forţele de ordine din ţara noastră şi din Ucraina.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu