(SURSE) Andrei Năstase insistă ca Domnica Manole să fie numită în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale

Andrei Năstase insistă ca Domnica Manole să fie numită în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Mai mult, liderul PPDA vrea să anuleze rezultatele concursului organizat de Comisia parlamentară, în urma căruia cel mai mare punctaj l-au obţinut Nicolae Eşanu şi Vladimir Grosu. Despre aceasta ne-au comunicat surse din cadrul Blocului "ACUM". Andrei Năstase deocamdată nu a comentat aceste informaţii. 

Domnica Manole, judecătoare cu trecut "glorios"

Domnica Manole este unul dintre cei mai contraversaţi magistraţi. Pe parcursul carierei de judecător, numele ei a fost de mai multe ori subiect de discuţii la autoritatea de integritate. Manole a apărut în mai multe investigaţii, făcute jurnalişti şi a fost cercetată penal pentru că a ar fi luat o decizie prin care a obligat CEC să organizeze un referendum republican la iniţiativa PPDA, condus de Andrei Năstase.  

În 2013, jurnaliştii de la Ziarul de Gardă au scris că judecătorul Domnica Manole deţine un adevărat parc-auto - 11 maşini. Cele mai multe automobile erau de model DACIA şi au fost date în chirie unei firme de taxi. Atunci, Comisia Naţională de Integritate a pornit o anchetă şi a constatat că magistrata nu a indicat în declaraţia de avere un garaj, venituri din vânzarea a două maşini, dar şi două conturi bancare şi două firme ale soţului. Manole a explicat această ilegalitate ca o eroare. CNI a sesizat Procuratura 

În 2016, Domnica Manole s-a ales cu un dosar penal după ce a obligat CEC-ul să organizeze un referendum, la iniţiativa PPDA. În 2017, Manole a fost demisă din funcţia de judecător de către CSM, în baza unui aviz al SIS. Domnica Manole a fost achitată de Judecătoria Chișinău în dosarul pornit, imediat după ce la guvernare a ajuns Alianţa ACUM-PSRM. 

Judecătorul Domnica Manole a intrat în vizorul presei încă în 2008. Atunci, Pro TV a surprins-o în timp ce Manole discuta, în birorul său de serviciu, cu preşedintele de atunci al Consiliului Municipal, consilierul comunist Eduard Muşuc. Se întâmpla înainte de începerea unei ședințe de judecată într-un dosar civil judecat de Manole în care una dintre părți era Mușuc. Domnica Manole îi dădea sfaturi acestuia cum să se comporte în proces ca să câștige. La un an și jumătate de la acest caz, Consiliul Superior al Magistraturii, a stabilit că Domnica Manole se face vinovată de încălcarea Codului de Etică al Judecătorului, dar i-a aplicat cea mai ușoară pedeapsă posibilă, avertismentul.

Potrivit Asociației „Juriștii pentru Drepturile Omului”, Domnica Manole figurează printre judecătorii care au luat decizii în două cauze penale pierdute de Republica Moldova la CtEDO. Este vorba despre dosarele „Avram şi alţii c. Moldovei” şi „Hyde Park şi alţii contra Moldovei”. Drept urmare a acestor condamnări, statul a fost obligat să achite reclamanților despăgubiri de mii de euro din bugetul de stat.

Averea candidatului din partea Blocului "ACUM" Domnica Manole la alegerile Parlamentare din 24 februarie 2019

În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, care cuprinde anii 2017 și 2018, fosta judecătoare indică un salariu la CA Chișinău de 126 de mii de lei, pensie în valoare de 390 de mii de lei, un depozit bancar în valoare de 205 480 de lei, dobândă de 12 292 de lei și 14 100 de euro drept venit după înstrăinarea unui automobil de model Mitsubishi Pajero Sport.

Familia Manole deține un lot pomicol de 0,0574 ha, evaluat la puțin peste 40 de mii de lei, un apartament de 130 metri pătrați cu o valoare de aproape un milion de lei, un garaj și un loc de parcare subterană. Soții Manole au în proprietate două mașini: Nissan Murano, fabricat în 2012 și cumpărat în 2018 cu 14 100 de euro, și Dacia Logan, fabricat în 2007 și cumpărat în 2011 cu 40 de mii de lei. Familia declară cote-părți în trei firme: SA „Filomela”, „Impex-Div” SRL și „Vad-Com” SRL. În conturile bancare, familia deține 40 159 de lei.

Scandal în blocul "ACUM" din cauza Domnicăi Manole

Magistrata Domnica Manole s-a pomenit, recent, în mijlocul unui scandal în Blocul "ACUM". S-a întâmplat după ce Ministrul justiţiei Olesea Stamate, care a fost propusă în această funcţie de premierul Maia Sandu, le-a scris membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să nu o desemneze pe Manole la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. 

CITEŞTE ŞI: Scandal în blocul "ACUM". Fosta judecătoare Domnica Manole acuză ministrul Justiţiei de ingerință în activitatea CSM

În replică, Domnica Manole a scris pe pagina sa de facebook că nota transmisă membrilor CSM reprezintă o indicaţie directă dată acestora. Mai mult, potrivit fostei judecătoare, Stamate a încălcat şi prevederile Constituţiei, care consfinţeşte autonomia deplină a puterii judecătoreşti în alegerea magistraţilor la CCM. În context, Manole se arată dezamăgită că actuala guvernare nu-şi respecta promisiunea de a nu se implica în deciziile puterii judecătoreşti. 

Lasă un comentariu