SURSĂ DE INFECŢII la o groapă de gunoi din satul Pojăreni. Localnicii sunt ÎNGROZIŢI

Embed:

Sursă de infecții de la o groapă de gunoi din satul Pojăreni, raionul Ialoveni. Oamenii sunt nemulțumiți că în preajma terenurilor agricole au fost improvizate mai multe gropi de gunoi, în care sunt aruncate ilegal tone de deșeuri ale animalelor sacrificate la un abator din satul vecin.

Localnicii se tem că recolta ar putea fi afectată, iar ecologiștii bat alarma că zona poate fi poluată.

Proprietarii terenurilor din preajma gropilor de gunoi susţin că de patru ani sunt nevoiţi să suporte mirosul înţepător ale resturilor de animale intrate în putrefacție:

”Porumb avem aici. Exact mai la vale de gropile astea avem porumb. Nu poti veni la lucru că-i înăduşeală. N-o să fie ecologic, o să fie cu bacterii, de la murdăria asta".

”Venim să ne odihnim aici vara, or toamna, la deschiderea sezonului de vânătoare, nu putem sta, e dezgustător”.

”Acum să luăm să fierbem porumb, nu putem să-l fierbem. Pentru că totul este într-o situaţie critică".

"Undeva patru ani în urmă a deschis groapa asta de gunoi. Ne-am adresat la Inspecţia Ecologică Ialoveni şi nu s-o mai hotărât nimic. Oamenii au făcut o petiţie către Ministerul Mediului, şi cred cu ajutorul Ministerului vom rezolva problema asta", a menţionat primarul satului Pojăreni, raionul Ialoveni, Anatolie Chicerman.

Ecologiștii au luat probe de la faţa locului și susțin că proprietarul abatorului riscă să fie sancţionat.

Un pericol extrem de mare pentru poluare, fiindcă în timpul ploilor pătrund în apele subterane resturile acestea, infecţiile. Există pericolul de poluare a apelor subterane. Vedeţi şi dvs că este un miros insuportabil la faţa locului”, a spus şeful adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat, Valeriu Nani.

La rândul său, agentul economic neagă faptul că aruncă resturile animaliere aici:

”Noi nu aruncăm resturi animaliere, în primul rând noi avem generator. Noi resturile animaliere nu le aruncăm acolo, nici nu le-am aruncat vreodată. Noi ducem numai mâncarea din stomacuri de la animale. Şi în primul rând stomacul şi intestinele le spălăm"

Potrivit inspectorilor ecologici, vinovatul riscă o amendă de până la 800 de lei. În plus, acesta va fi pedepsit și pentru prejudiciul cauzat mediului.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu