SURPRIZE NEPLĂCUTE pentru locuitorii Capitalei. Mai multe linii de microbuz vor dispărea în scurt timp

Embed:

Vara aduce tot mai multe surprize neplăcute locuitorilor Capitalei. În timp ce călătorii aşteaptă mult în staţii, unele troleibuze şi autobuze ruginesc în parcurile auto şi asta pentru că întreprinderile duc lipsă de 200 de şoferi, dar şi de alţi angajaţi.

"Avem circa 30 de funcţii vacante. Salariu mediu al unui şofer este de 8 400 de lei. Autobuzele sunt învechite, condiţiile de muncă nu-i aranjează.  40 la sută dintre autobuze lucrează câte un şofer. Autobuzele sunt folosite doar într-un schimb de muncă", a spus Vitalie Copaci, şeful ÎM Parcul Urban de Autobuze.

"Scularea este la ora 4 dimineaţa. Ar fi de dorit să fie mai mulţi şoferi, dar condiţiile lasă de dorit. Practic şoferi tineri sunt 2-3", a explicat Serghei Ostap, şofer de autobuz.

Criză de şoferi este şi la Regia Transport Electric din Chişinău.

"Deficitul este de 160 de conducători. Regia transport electric deţinea o şcoală de meserii. Din 240 de studenţi aproximativ 90 se angajau în cadrul regiei. Şcoala a fost preluată de Centru de Excelență. Aproximativ 100 de studenţi îşi fac studiile. Aproximativ 40 se angajează în cadrul regiei", a spus Dorin Ciornîi, director ÎM RTEC.

"Pe lună lucrăm 180-200 de ore.Câteodată ne pun adăugător pentru că nu se ajung, iar dacă eram mai mulţi lucram orele noastre planificate", a afirmat Diana Mocanu, şofer de troleibuz.

De asemenea, în perioada 2015-2018, de pe rutele municipale de microbuz au dispărut aproximativ 800 de maşini.

"Ruta 175 în 2014 avea 55 de unităţi, astăzi au rămas patru unităţi. Eficacitate din asta este la zero. Un şofer câştigă în medie de la 100 la 200 de lei pe zi. Avem criză şi de şoferi şi de maşini", a spus Veaceslav Găină, administrator rute.

Primarul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, spune că numărul mic de microbuze trebuie suplimentat cu autobuze şi troleibuze, aşa cum prevede strategia privind transportul public municipal. În acest an, de exemplu, urmează să fie puse în circulaţie 70 de vehicule noi.

"Speranţa este că pe 28 august se va petrece licitaţia cu 50 de unităţi de autobuze noi, de la 1 septembrie se dau în exploatare sunt puse în circulaţie încă 5 troleibuze cu mers autonom. 18:02 Până la sfârşitul anului vor fi puse în circulaţie încă 15", a afirmat Ruslan Codreanu, primar interimar al Capitalei.

În luna august circulă, zilnic, 87 de autobuze, cu 12 unităţi mai puţin decât în celelalte luni ale anului. De asemenea, în perioada estivală, pe străzile Capitalei sunt scoase 250 de troleibuze, cu 50 de vehicule mai puţine.

CITEŞTE ŞI O rută de microbuz din Chișinău își sistează definitiv activitatea. Care este cauza

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu