Surprize de Ziua Portului Popular: Parade a costumelor tradiţionale, ateliere de confecţionat şi spectacole folclorice

Embed:
Parade a costumelor tradiţionale, ateliere de confecţionat şi spectacole folclorice. De asta vor avea parte cei care vor participa dumincă la sărbătoarea dedicată Zilei Portului Popular. Evenimentul va fi marcat în 45 de localităţi din 14 raioane.

"Sărbătoare va cuprinde bineînţeles nu numai Capitala, dar şi 45 de localităţi. Avem sărbători dedicate şi organizate cu ajutorul autorităţilor locale de nivel 1 şi 2. Acest lucru ne bucură foarte mult", a menţionat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc.

În Capitală, ceremoniile vor avea loc la Palatul Republicii. Pentru oaspeţi va fi o expoziţie a costumelor populare păstrate la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală.

"Muzeul nostru vine cu o colecţie formată din 16 costume integrale care reprezintă toate zonele geografice ale Republicii Moldova, inclusiv Transnistria şi zona Bucovinei", a declarat Petru Vicol,  directorul Muzeului Naţional de Etnografie  şi Istorie Naturală.

Cu o colecţie de 58 de ţinute tradiţionale româneşti va ajunge la Chişinău colecţionara de peste Prut, Diana Toma. Va fi amenajată şi o zonă de expoziţie pentru tinerii designeri.

"Vor defila în ritmurile de muzică Cafe concert, susţinute de formaţia folclor condusă de Petre Nemaţu şi acest lucru va însemna o viziune a iei şi a costumului în spaţiul urban începând de la perioada interbelică", a precizat Monica Babuc.

Afară vor fi amenajate ateliere de creaţie unde vizitatorii vor lua lecţii de confecţionat ii.

"O să fim cu colegii noştri, cu meşteriţele noastre şi vom avea o colecţie sper pe măsură. Respectiv vom lucra şi vom face master-class", a punctat Maria Cristea, meşter popular.

Muzica bună va fi asigurată de orchestrele "Lăutarii" şi "Folclor." Din 2015, Ziua Naţională a Portului Popular e marcată în ultima duminică a lunii iunie.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu