Surpriza anului! Plahotniuc anunță un Guvern tehnocrat. Şapte dintre membrii Executivului au fost schimbaţi

Embed:

Surpriză de proporții la sfârșit de an. Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc a anunţat o schimbare radicală în Guvernul Filip, care va transforma Executivul într-unul tehnocrat. Liderul Partidului Democrat a subliniat că modificările se fac pentru a apropia și mai mult Guvernul de oameni.Potrivit schimbărilor, din Guvernul existent vor rămâne doar patru miniştri. Este vorba de ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, ministrul Finanţelor, Octavian Armașu, şi ministrul Apărării, Eugen Sturza.

Conform noii componenţe, va fi schimbat și vicepremierul pentru Reintegrare. Dat fiind faptul că integrarea europeană este o prioritate a ţării noastre, PDM a decis crearea unei noi funcţii de vicepremier pentru acest domeniu, care va fi preluată de către fostul premier și ministru de Externe și al Integrării Europene, Iurie Leancă.

În cadrul briefingului, Vlad Plahotniuc a afirmat că s-a optat pentru întărirea caracterului tehnocrat și profesional al echipei guvernamentale.

"Vrem să punem accentul în primul rând pe profesionalism și nu pe apartenența politică", a declarat Vlad Plahotniuc.

Potrivit lui Plahotniuc, din noua componență a Guvernului fac parte persoane tinere şi totodată, creşte şi numărul femeilor.

Vlad Plahotniuc a explicat schimbările pe care le fac democrații în Guvern prin obiectivul suprem al Partidului Democrat de a adapta activitățile guvernului la nevoile reale ale polulației, de o schimbare de atitudine în raport cu cerințele cetățenilor.

COMPONENŢA NOULUI GUVERN FILIP:

- viceprim-ministru pentru Integrare Europeană - Iurie Leancă, fost prim-ministru și ministru de Externe și al Integrării Europene.

- viceprim-ministru pentru Reintegrare - Cristina Lesnic, activează în cadrul MAI și a avut un rol important în procesul de liberalizare a regimului de vize cu UE.

- Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene - Tudor Ulianovschi, actualul Ambasador al Moldovei în Elveția.

- Ministerul Economiei și Infrastructurii - Chiril Gaburici, fost premier. 

- Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale - Svetlana Cebotari, directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

- Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului - Liviu Volconovici, rectorul Universității Agrare de Stat din Moldova.

- Ministrul Justiției - Alexandru Tănase, fost preşedinte al Curții Constituționale și fost ministru la Justiție.

- Ministerul Apărării - Eugen Sturza.

- Ministerul Afacerilor Interne - Alexandru Jizdan.

- Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării - Monica Babuc.

- Ministerul Finanţelor - Octavian Armaşu.

Vlad Plahotniuc a menţionat că miniștrii plecaţi din funcţie se vor implica în alte proiecte.

CITEŞTE ŞI: Remanieri în Guvern până în 19 decembrie! Vlad Plahotniuc a anunțat că miniștrii care nu iau în serios problemele cetățenilor vor pleca

Anterior, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat că împreună cu premierul ţării au stabilit ca până la jumătatea lunii decembrie să fie finalizată evaluarea activității miniștrilor, având în vedere că pentru acea perioadă se preconizează să aibă loc o remaniere a Guvernului. Criteriul de baza al acestei evaluări este modul în care fiecare reprezentant PDM sau delegat de partid în ininstituţiile statului a reușit să își sincronizeze agenda de lucru cu problemele semnalate de cetățeni și gradul de rezolvare a acestor probleme.

Schimbarea componenței Guvernului Filip finalizează reforma guvernamentală, inițiată în vară.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu