SURPRINZĂTOR! Burkini nu îşi are originea în Europa şi nici în Orientul Mijlociu

Plajele franceze au devenit un câmp de luptă, miza disputată fiind costumul de baie pentru femei. Tot mai mulţi primari din localităţile de coasta ale Frânatei au luat decizia de a interzice burkini - costumul de baie purtat de musulmane.

Hotărârea lor a venit în urmă unor proteste ce au degenerat în violente în Corsica legate de piesa vestimentară.

Şi decizia are susţinere de la cel mai înalt nivel. Prim-ministrul francez Manuel Valls a spus că motivul care stă în spatele portului acestui articol vestimentar este unul greşit: "Există ideea că, de la natură, femeile ar fi impudice, impure, că ele ar trebui deci să fie acoperite integral. Nu este un lucru compatibil cu valorile Franţei".

Până în prezent, controversatul costum de baie a fost interzis în Cannes şi Villeneuve-Loubet (Coasta de Azur), în satul Sisco, în Corsica şi în Torquet.

Dar cum a apărut acest articol vestimentar? În mod surprinzător, burkini nu îşi are originea în Europa şi nici în Orientului Mijlociu, ci în Australia.

Acest costum de baie a fost creat de către Aheda Zanetti pentru competiţii sportive pe plajele cu nisip alb şi fin din Sydney.

"Am vrut să schimb simbolul islamic al valului. Am vrut să mă asigur că femeile musulmane se integrează în stilul de viaţă al australienilor", spune Zanetti, citată de The Washington Post.

Aşadar, burkini îşi are originea în Bankstownul anilor 2000, o suburbie a Sydneyului ce reuneşte numeroase etnii în care trăia Zanetti. Ea s-a născut în Tripoli, Liban, şi s-a mutat cu familia în Australia când avea doi ani.

Prima sămânţa a încolţit în timpul unui meci de netball, una dintre jucătoare fiind nepoata să. Tânăra era la primul ei meci, iar ce a şocat-o pe Zanetti a fost că fata purta echipamentul peste portul tradiţional islamic. "Arata că o roşie", îşi aminteşte Zanetti.

Aşadar, că să împace şi religia şi să se asigure că nepoata să se poate integra şi participa la orice activitate sportivă, a început să caute o costumaţie adecvată. Cum nu a găsit-o, a inventat una - hijood, un hijab cu glugă.

După ce a primit aprecieri pozitive la un festival islamic local, Zanetti a decis să pună bazele unei afaceri. Aşa s-a născut în 2004 firma Ahiida.

Într-o zi, Zanetti a găsit un articol care descria cum musulmanele intră în apă în burqa, aşa că a căutat în dicţionar cuvântul burqa şi a văzut că descrie un articol vestimentar care acoperă atât corpul, cât şi capul. Apoi a căutat cuvântul bikini. Definiţia era costum de baie în două piese. Zanetti s-a gândit că nu există niciun motiv pentru care cele două nu pot fi combinate pentru a crea un nou articol vestimentar - burkini.

"Este doar un nume pe care l-am inventat. Nu înseamnă nimic. E un costum de baie islamic din două piese, însă sună aiurea să-i spui aşa"

Creatoarea costumului estimează că a vândut mai mult de 700.000 de articole de îmbrăcăminte din 2008. Ea spune că vinde burkini peste tot în lume.

"Burkinii este un produs fantastic pentru orice musulan. Dar şi pentru cei care nu sunt de origine musulmană. Am vândut constume şi evreilor, hinusilor, mormonilor, creştinilor sau femeilor cu diverse probleme ale corpului. Şi bărbaţii ne-au întrebat de ele", a spus Zanetti.

Situaţia din Franţa o nemulţumeşte pe Zanetti. "Acum, toată lumea crede că ascundem bombe în burkini", a declarat această.

Chiar şi aşa, ea se bucură de produsul său: "Am dat multă încredere femeilor din comunităţile noastre. Femeile musulmane sunt mult mai active în aceste zile ea. Nu am nici un regret".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu