Suport financiar pentru familiile şi întreprinderie care vor să-şi cumpere cazane pe biomasă

Embed:

Încă 150 de familii şi întreprinderi mici pot beneficia de ajutoare financiare pentru a cumpăra cazane pe biomasă. Subvenţiile sunt oferite în cadrul proiectului european Energie şi Biomasă.

Noua etapă a programului prevede ajutoare mai mari pentru cei care au centrale pe peleţi şi care au un randament mai mare de 85 la sută.

Familia Dulghieru din Capitală a decis acum doi ani să renunţe la sistemele de încălzire a locuinţei cu gaze naturale, în favoarea cazanului pe biomasă.

Proprietarul casei spune că instalaţia este uşor de utilizat.

Cazanul şi instalarea acestuia au costat 46.000 de lei. Suma de 14.000 de lei a fost rambursată. Acum, facturile de întreţinere sunt mult mai mici.

Condiţiile de acordare a subvenţiilor s-au modificat. Astfel, pentru cazanele pe brichete ajutorul bănesc va fi de 500 de euro şi nu de 700 cum este până acum, iar pentru cele pe peleţi de 1.300 de euro.

"Se menţine subvenţia de 1.300 de euro pentru tehnologiile performante, vorbesc de centrale termice care utilizează şi brichete şi pelete, care au autonomie minim 36 de ore şi randamentul mai mare de de 85 de procente. Totodată, venim cu un suport pe piaţă pentru producătorii de peleţi din Republica Moldova", a declarat şef Direcţie Agenţia pentru Eficienţă Energetică, Ion Cozma. 

În pieţe, oferta de cazane este variată.

"Aici avem un model de cazane, preţurile încep de la 780 de euro până la 1.400 cu încărcătura pe brichete, inclusiv se poate de folosit lemne, e comod în deservire. Aici este un model dintre cele mai performante pe peleţi, aici este complect automatizat, autoaprindre, autocurăţire, clientul doar în câteva zile pune peletul în buncher", a spus administratorul unui magazin Mihai Leon. 

În total, în Moldova sunt 3.000 de gospodării şi întreprinderi mici care deţin cazane pe biomasă. 900 dintre aceştia au beneficiat de suport în cadrul programului Proiectului UE-PNUD.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu