Superstiții de vineri, 13: Nu se călătorește și nu se încheie afaceri

Embed:

Astăzi este vineri, 13. O zi ca toate celelalte. Însă nu şi pentru superstiţioşi. În această zi, considerată cu ghinion, mulţi îşi dau planurile peste cap. Mai ales că e vorba şi de trei ceasuri rele, de obicei în primele ore.

Superstiţioşii refuză să călătorească, să încheie afaceri sau chiar să facă anumite lucruri fireşti. Teama de vineri 13 este foarte răspândită şi afectează, potrivit cercetărilor, peste 17 milioane de oameni de pe glob. Una din teorii, care încearcă să explice apariţia acestor superstiţii, face legătură cu Cina cea de Taină, la care au participat 13 persoane, şi crucificarea lui Isus, care a avut loc într-o vinere. Temerile aveau sens în Roma antică, mai ales că vineri era ziua execuţiilor.

Iar în Evul Mediu, vinerea era cunoscută prin "sabbatul vrăjitoarelor", care se adunau la miezul nopţii, în număr de 13. Se spune că şi multe personalităţi aveau frică de vineri 13. Astfel, Churchill, Napoleon, Mark Twain şi Franklin Roosevelt nu se porneau în călătorie. În general, unii au frică nu doar de vineri 13, ci, în general, de tot ce poartă numărul 13. Această fobie e răspândită mai ales în Statele Unite, unde nu există etajul 13 şi case cu numărul 13.

Una dintre marile companii producătoare de lifturi refuză să fabrice chiar şi butoane cu cifra 13. Sunt şi dintre cei care au rupt din calendar foaia cu data de 13. Alţii nu se uită, mai ales marţea şi vinerea, pe data de 13, la ceas, ca nu cumva să observe secunda a 13-a, minutul al 13-lea şi ora 13.

Printre personalităţile născute în ziua de 13 sunt: Fidel Castro, Samuel Beckett, Scatman John şi Ernst Werner von Siemens.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu