Superstiţii de vineri, 13 - oamenii se feresc de cele trei ceasuri rele

Embed:

În acest an, Vinerea Paştilor, numită şi Vinerea Neagră este pe data de 13, zi percepută drept cea mai ghinionistă dintre toate, dat fiind că reuneşte două superstiţii: numărul 13 şi ziua de vineri. O zi ca toate celelalte, spun cei mai mulţi dintre noi, dar nu şi superstiţioşii. În această zi, unii îşi dau planurile peste cap, iar alţii se tem de cele trei ceasuri rele care, în opinia lor, ar agrava efectele acestei zile.

Superstiţioşii refuză să călătorească, să încheie planuri de afaceri şi chiar să facă anumite lucruri fireşti. Teama de vineri pe data de 13 este foarte răspândită şi afectează, potrivit cercetărilor, peste 17 milioane de oameni de pe întregul glob. Una din teorii, care încearcă să explice apariţia acestor superstiţii, face legătură cu Cina cea de Taină, la care au participat 13 persoane, şi crucificarea lui Iisus, care a avut loc într-o zi de vineri. Temerile aveau sens în Roma Antică, pentru că vineri era ziua execuţiilor.

Iar în Evul Mediu, vinerea era cunoscută prin "sabbatul vrăjitoarelor", care se adunau la miezul nopţii, în număr de 13. Se spune că şi unele personalităţi aveau frică de vineri pe data de 13. Astfel, Winston Churchill, Napoleon, Mark Twain şi Franklin Roosevelt nu se porneau în călătorie în această zi. În general, unii au frică nu doar de de vineri pe data de 13, ci, în general, de tot ce poartă numărul 13.

Această fobie este răspândită mai ales în Statele Unite, unde nu există etajul 13 şi case cu numărul 13. Una dintre marile companii producătoare de lifturi refuză să fabrice chiar şi butoane cu cifra 13. Sunt şi dintre cei care rup din calendar foaia cu data de 13. Alţii nu se uită la ceas, mai ales marţea şi vinerea, pe data de 13, ca nu cumva să observe secunda a 13-a, minutul al 13-lea şi ora 13. În 2012 avem parte de trei astfel de zile cu ghinion. Astfel, o zi similară a fost în ianuarie, iar alta urmează în iulie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu