"Suntem printre puţinii care promovează patriotismul". Teatrul "Vasile Alecsandri" din Bălţi montează piese doar în limba română

Embed:

Fondat acum 56 de ani, Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Bălţi a devenit cu timpul una dintre cele mai importante instituţii culturale din oraş. Cartea de vizită a teatrului este actorul Mihai Volontir, care şi-a început cariera pe această scenă. Cu o trupă de 40 de actori şi trei regizori permanenţi, pe parcursul unui an, aici sunt puse în scenă peste 200 de spectacole.

Actorilor de la Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Bălţi le-a revenit misiunea de a cultiva în spectator dragostea de patrie, de limbă şi de neam.

"Aflându-ne în "capitala de nord" şi cum spun ruşii "Bel'ţi russkii gorod" ("Bălţiul - oraş rusesc") noi suntem cred că unii din puţinii care promovăm tot ce se numeşte patriotism, ceea ce numim dragostea de ţară, dragostea de pământul natal", susţine artistul emerit Ciprian Răcilă.

"Sunt unii care înţeleg, îşi dau interesul să vadă acele spectacole care promovează frumosul ţării noastre", spune actorul teatrului "Vasile Alecsandri", Sergiu Răcilă.

Unul dintre cei mai iubiţi actori ai teatrului din Bălţi este Mihai Volontir, cel care nu a lăsat această scenă pentru nici o alta din lume.

La teatrul “Vasile Alecsandri” din Bălţi piesele sunt montate doar în limba română.

"Au mai existat probleme la început. Până la urmă şi-au dat seama că este vorba despre un teatru naţional unde se cultivă pura limbă română", spune directorul general al teatrului "Vasile Alecsandri", Anatol Răcilă.

"În teatru ne creştem o generaţie de tineri şi dacă nu o să le cultivăm noi dragostea de a lucra asupra unui rol, cum să lucreze ei? Nu poţi pur şi simplu să spui un text scris de autor", crede artista emerită Eufrosinia Capmare.

"Dacă pleacă cineva, povara celui care s-a dus cade pe umerii noştri. Nu plecaţi… rămâneţi acasă şi investiţi cu intelect, investiţi cu talent, investiţi financiar, investiţi cu copii talentaţi în această ţară pentru că merită. Ne pare rău că avem mai puţini spectator la teatru, avem mai puţini elevi la şcoală", susţine artista emerită Ina Ilaşciuc-Ungureanu.

Pe 16 mai 1990, teatrului din Bălţi i-a fost atribuit titlul de "naţional" şi este primul din Moldova care a primit acest titlu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu