"Suntem condamnaţi la independenţă, iar societatea noastră este extrem de bolnavă la capitolul idee naţională"

Embed:

"Societatea noastră este fragmentată, iar trecutul ţării este interpretat diferit, la fel şi viitorul este perceput diferit. Noi suntem în prezent cei condamnaţi la independenţă. Sarcina noastră este să formăm o idee care ne-ar consolida ca naţiune". De această părere este analistul politic, Igor Boţan, invitat la emisiunea Fabrika.

Părerile invitaţilor la emisiune, referitor la ideea naţională care i-ar uni pe toţi moldovenii au fost diverse şi totuşi au avut şi un punct comun: "Trebuie să ne consolidăm pentru a forma această idee".

Igor Boţan a menţionat că societatea noastră nu va ajunge să aibă o idee naţională. Spusele analistului politic au fost confirmate şi de regizorul Sergiu Prodan, care a menţionat că societatea noastră este extrem de bolnavă la capitolul idee naţională. "Problema nu va dispărea, cauza ar fi minciunile din perioada sovietică. Din cauza acestui amestec de etnii, astăzi există societăţi culturale, care nu comunică între el", a punctat Prodan.

În acest context, analistul politic, Oazu Nantoi a specificat că e prematur să vorbim despre existenţa unei idei care ne-ar consolida. "Suntem o comunitate de oameni cu viziuni diferite. Noi încă nu ştim cine suntem, deoarece suntem o comunitate de oameni cu diagnoze diferite", a mai adăugat Nantoi.

Potrivit lui Vladimir Beşleagă, scriitor, ideea naţională a Moldovei este înglobată în ideea europenităţii, iar ideea europenităţii este acceptată şi de opoziţie. " Ideea de bază este românismul, ceea ce ne-a inspirat, ne-a condus şi ne-a dirijat din 80 şi până în prezent. Pe parcurs această idee a evoluat şi s-a încadrat în ideea europenităţii. Această idee include toată naţiunea şi nu doar pe cei ce pledează pentru ideea românismului", a precizat scriitorul.

Sergiu Prodan, însă este de părerea că ideea europenităţii este doar pentru munca la negru.

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu