"Sunt sigură că vor fi investiţii!" Proiectul de dezvoltare a Autonomiei Găgăuze a fost aprobat

În următorii trei ani, în Găgăuzia vor fi reparate mai multe drumuri, vor fi atrase investiţii şi implementate proiecte în domeniul educaţiei. Acestea au fost principalele subiecte discutate la şedinţa de astăzi a Guvernului, care a avut loc în satul Avdarma, raionul Comrat.

A fost pentru prima oară în ultimii 13 ani, când Executivul a organizat o întrunire în Autonomia Găgăuză.

Membrii cabinetului de miniştri au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare. După ce au vizitat Complexul Memorial din localitate şi au depus flori, oficialii au avut parte de dansuri tradiţionale găgăuze.

Pavel Filip a salutat oficialii din regiune în limba găgăuză, după care a transmis localnicilor un mesaj:

"Guvernul va ține în atenție permanentă și va acorda o atenție deosebită acestei regiuni și pe viitor ne dorim ca la nivel teritorial în Găgăuzia oamenii să cunoască situația obiectivă și eforturile depuse de către Guvern și autoritățile centrale în dimensiunea dezvoltării regionale." 

În cadrul şedinţei comune a Guvernului de la Chişinău şi a comitetului executiv din regiune a fost aprobat un document care prevede dezvoltarea Autonomiei Găgăuze.

"Guvernul a lucrat astăzi şi a aprobat o decizie importantă în ceea ce ţine de susţinerea regiunii noastre. Astăzi a fost creată o comisie, care timp de două luni va elabora un program ce ţine de dezvoltarea social-economică a Găgăuziei", a spus bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Documentul prevede soluţionarea uneia dintre cele mai stringente probleme din regiune. Drumul care leagă localităţile Feropontievca şi Avdarma va fi reparat în următorii trei ani. Pentru cei aproximativ 21 de km din Fondul Rutier vor fi alocate 40 milioane de lei.

"Faptul că premierul Pavel Filip a venit în vizită este o onoare pentru satul nostru. Sperăm că totul va fi bine, avem încredere în el", a mărturisit o localnică a satului Advarma.

Documentul mai prevede dezvoltarea parcului industrial din Comrat, facilitarea investiţiilor în autonomie prin crearea unei agenţii de dezvoltare, dar şi proiecte care vor permite locuitorilor regiunii să înveţe limba română. De asemenea, a mai fost aprobat un proiect de decizie care prevede transmiterea unei ferme de creştere a cailor de rasă în proprietatea publică a Găgăuziei. Şi asta pentru a atrage cât mai muţi turişti în sudul ţării. 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu