Sunt puţini, dar costă scump. Câte milioane plăteşte statul pentru a întreţine zimbrii din Codrii Moldovei

Embed:

Un milion de lei. Atât cer de la stat reprezentanţii Agenţiei Moldsilva pentru întreţinerea celor cinci zimbri de la rezervaţia "Pădurea Domnească". Cu aceşti bani, administraţia intenţionează să repare volierele unde trăiesc animalele şi să construiască un ţarc nou.

În prezent în Pădurea Domnească sunt cinci zimbri. Cei doi pui Dinu şi Doru, care au venit pe lume anul trecut, stau într-un ţarc separat. Asta după ce fratele lor, Dragoş, a fost omorât anul trecut de un zimbru mai bătrân.

"Avem nevoie urgent de construcţia unui volier cu suprafaţa până la 10 hectare, pentru separarea nou-născuţilor. Mai avem nevoie de reparaţia volierei, care este acum", susţine directorul rezervaţiei "Pădurea Domnească", Denis Irimciuc.

Construcţia volierei costă un milion de lei, bani pe care rezervaţia nu-i are. Specialiştii spun că dacă în scurt timp cei doi zimbri nu vor fi transferaţi într-un loc special amenajat, riscă să fie omorâţi.

"Avem puii, care au apărut pe lume anul trecut şi amândoi sunt masculi. De aceea, trebuie să îi separăm de masculul mai în vârstă. Dacă stau împreună, poate fi cauzată moartea, pentru că masculul bătrân este agresiv în perioada de împerechere - poate să-i atace şi să-i omoare", a precizat şeful Secţiei "Ştiinţă", rezervaţia "Pădurea Domnească", Sergiu Bucătari.

Recent, directorul Moldsilva a declarat că întreţinerea zimbrilor este destul de costisitoare şi a solicitat suplimentarea fondurilor Agenţiei. Reprezentanţii guvernului nu au comentat deocamdată aceste solicitări. Pentru întreţinere unui zimbru, timp de o zi, sunt necesari aproximativ 150 de lei. Bugetul Agenţiei este de cinci milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu