"Sunt prea secretizate". Ce spun moldovenii despre negocierile privind crearea coliţiei de guvernare

Embed:

Politicienii din partidele proeuropene ar trebui să ofere mai multe informaţii despre negocierile privind crearea coaliţiei de guvernare. De această părere sunt cei mai mulţi dintre moldoveni. Potrivit lor, alegătorii ar trebui să cunoască mai multe despre deciziile care vor determina viitorul ţării. 

Până acum, grupul de experţi s-a întrunit în mai multe şedinţe în care discută conţinutul Acordului de constituire a coaliţiei de guvernare. De asemenea, aceştia vor stabili, în curând, priorităţile legislative pentru începutul sesiunii parlamentare.

După aproape două săptămâni de la alegeri, mulţi dintre oameni nu ştiu mai nimic despre negocierile privind crearea coaliţiei de guvernare. Cei care ştiu spun însă că ar vrea să cunoască mai multe din culisele negocierilor. Şi asta pentru că, spun ei, viitorul ţării este în joc.

Mai sunt şi oameni care vor să audă doar rezultatul acestor discuţii, unul bun de altfel, nu şi procesul acestora. Politicienii  din partidele de guvernare au anunţat că o nouă coaliţie va fi creată în scurt timp. 

"Nu cunosc, doar aşa, ceea ce scrie presa. Cred că ar trebuie să fie mai deschişi."

"Cunosc că vor să facă o coaliţie între cele trei partide. Doar atât cunosc, să vedem ce vor să facă, încotro vor să mergem. "

"Am auzit că toţi care au făcut alianţa tot duc negocierile. Încă nu se ştie până la capăt cum o să fie, dar noi ne gândim că spre bine o să fie. Noi am dori ca să fie mai transparente."

"Sunt foarte secretizate. Totul trebuie să fie deschis, sincer, ceea ce la noi mai puţin posibil."

Unii analişti politici cred la negocieri ar trebui să participe şi reprezentanţi ai societăţii civile.

"Să fie creat un centru de presă sau un centru care ar emite din numele celor trei partide care negociază ca să nu iasă unul să spună ce crede şi pe urmă cel de al doilea spune altfel sau îl combate pe celălalt", a declarat analistul politic, Mihai Cernencu.

Alţi experţi consideră că negocierile nu ar trebui să fie publice.

"Este important că nu atât procesul de negocieri să-l vedem cât rezultatul negocierilor să fie mult mai corecte în percepţia cetăţeanului. Noi la momentul de faţă avem nevoie de nişte schimbări la nivel de guvernare", a precizat analistul politic, Vasile Croitoru.  

În urma alegerilor parlamentare din data 30 noiembrie, partidele pro-europene PLDM, PDM şi PL au obţinut 55 de mandate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu