"Sunt de neînlocuit". REPORTAJ despre militarii moldoveni care îndeplinesc misiuni în Kosovo (VIDEO)

Embed:

Îndeplinesc cu profesionalism zeci de misiuni, parcurg mii de kilometri, înfruntă diverse provocări, dar și dorul celor de acasă. Vorbim despre cei 41 de militari moldoveni care, acum patru luni, au plecat în Kosovo pentru a contribui la menţinerea păcii şi stabilității în regiune. Corespondentul nostru, Viorica Turtureanu, a vizitat bazele militare de acolo, pentru a vedea cât de grea, dar în același timp, cât de importantă este misiunea militarilor noștri aflați într-o zonă de conflict, aparent sigură.

Cel de-al treilea contingent de militari moldoveni face parte din gruparea de forţă Vest a Misiunii KFOR a NATO şi menţine pacea în 40 la sută din teritoriul regiunii Kosovo. Sunt implicaţi în operaţiuni de patrulare, asigură paza obiectivelor militare, iar şapte dintre ei sunt genişti, care caută şi neutralizează obiectele explozive. În cele patru luni nu au găsit decât schije.

"Este o misiune periculoasă, dar am învăţat pentru asta şi putem face faţă oricărui obstacol pe care îl vom avea în faţă", a declarat comandantul grupei de geniu, Adrean Cârlig.

Militarii noştri înfruntă nu doar riscurile, ci şi dorul de familie. Soţia comandatului de grupă Victor Doncenco, militar şi ea, i-a adus pe lume o fiică, în timp ce el se afla în misiune. Iar sergentul-major Gheorghe Melega o vede pe Mădălina, fetiţa lui, crescând - pe Skype.

Cât despre condiţiile de trai din cazarme, militarii spun că sunt foarte bune. Bazele militare au săli de sport, locuri de agrement, iar bucătarii îi răsfaţă cu alimentaţie diversificată.

Militarii noștri protejează și renumita mănăstire ortodoxă sârbă Visoki Deceani, aflată în patrimoniul UNESCO. Monumentul a fost înălțat în secolul 14. Este lucrată în piatră de diferite culori, cu turlă și înfrumusețată cu felurite chipuri de sfinți.

Biserica a fost atacată și prădată de nenumărate ori, dar a supraviețuit războiului din Kosovo. Misiunea din statul recunoscut parţial reprezintă un pas important în cariera unui militar.

"Cu cât mai mult schimb de experienţă acumulăm, cu cât mai multe vedem şi cunoaştem, cu atât mai bine ne perfecţionăm", a explicat comandantul contingentului de militari al Armatei Naţionale, Ianăc Deli.

O altă motivare este şi cea financiară. Asta deși militarii noștri primesc diurne de 50 de dolari, aproape de două ori mai puțin față colegilor din alte ţări.

După cele şase luni de aflare, aici, în Kosovo, cei 41 de militari moldoveni vor pleca acasă cu experienţă profesională dar şi cu beneficii materiale. Pe lângă salariul de bază, militarii vor primi lunar peste 30.000 de lei, de trei ori mai mult decât salariul unui parlamentar. Satisfacţia unei misiuni îndeplinite este însă incomparabilă.

Colegii de breaslă din Germania, Italia, Austria şi Slovenia au numai cuvinte bune la adresa militarilor noştri.

"Să lucrezi alături de detaşamentul de militari moldoveni este foarte important pentru noi. Şi asta deoarece ei sunt de neînlocuit", a spus maiorul din Germania, Christian S.

"Relaţiile dintre băieţii din Moldova şi cei din Italia sunt perfecte. De ziua armatei moldoveneşti, militarii voştri au gătit pentru noi bucate tradiţionale. Era supă. Zeama! Foarte, foarte bună", a zis căpitanul italian, Valerio Gargiulo.

Primul contingent de militari moldoveni a fost detaşat în Kosovo, în 2014. Acum, în regiune sunt 5.000 de militari din 31 de ţări, de zece ori mai puţini decât acum 16 ani, când conflictele interetnice erau de neoprit. Consiliul Nord-Atlantic ar putea examina, în curând, reducerea în jumătate a efectivului întrucât lucrurile merg spre bine.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu