Sunt copii ai străzii deşi au părinţi acasă. Ce îi motivează pe minori să cerşească prin Capitală

Embed:

Îşi trăiesc viaţa pe străzile Chişinăului, dorm în clădiri abandonate şi cerşesc mila trecătorilor. Este vorba despre mai mulţi adolescenţi. Deşi au au părinţi şi casă, ei preferă să caute un trai mai bun, pe stradă.

Unul dintre aceştia a fost dus astăzi acasă de către poliţişti.

Pentru a-i păstra identitatea îl vom numi Ion. Are 14 ani, dar cunoaşte deja prea bine cât de dură poate fi viaţa. Deja de patru ani se adăposteşte prin clădirile abandonate din Chişinău, iar alţi copii, care au aceeaşi soartă, i-au devenit familie. 

sta deşi are părinţi în viaţă şi un cămin, la câteva zeci de kilometri de capitală. Băiatul a evitat să explice de ce fuge, într-una, de acasă.

Însoţit de primar, asistentul social şi poliţistul de sector, minorul a fost adus acasă.

Ambii părinţi au încercat să convingă autorităţile că au grijă de copil şi îi oferă tot ce le stă în puteri. În timpul discuţiei, de la ambii mirosea, însă, a alcool şi abia de se ţineau pe picioare.

Ca o măsură de ajutor, primarul din sat a alocat 9 mii de lei şcolii, ca băiatul să poată mânca zilnic, la prânz. Dar adolescentul nu a călcat, în acest an, pragul şcolii şi cu prima ocazie, fuge să cerşească la Chişinău.

"Practic în fiecare săptămână suntem sunaţi de la Chişinău, de la Vatra, unde ei sunt prinşi că se ocupă cu cerşitul prin oraşul Chişinău. Familiile, clar lucru că din familiile bune copii nu fug", a spus primarul localităţii, Dumitru Sîrbu.

Şi poliţiştii din Capitală confirmă că deseori dau ochii cu acest acest băiat, dar şi cu alţii, de seama lui.

Autorităţile mai spun că au încercat să-i ajute pe adulţii familiei să-şi găsească de lucru. Dar aceştia refuză în permanenţă, pe motiv că starea de sănătate nu le permite să muncească.

"Familia dată stă la evidenţă ca familie social vulnerabilă. Copilul dat din clasele a patra este problematic. Făceau nişte şotii, de la şotii s-a început la ceva mai serios", a spus asistentul social Marcela Rapcea.

Potrivit datelor oferite de Inspectoratul General de Poliţie, în primele opt luni ale acestui an 417 copii din toată ţara au fugit de acasă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu