SUMMITUL UE ÎN ROMÂNIA: Liderii europeni au adoptat "Declaraţia de la Sibiu"

Embed:

27 de şefi de stat şi de guvern, împreună cu preşedinţii Comisiei Europene, al Consiliului European şi al Parlamentului European au fost prezenţi la Sibiu, în România, la un summit informal al Uniunii Europene.

În cadrul evenimentului, liderii UE au adoptat o declaraţie comună. Documentul conține 10 angajamente față de cetățenii europeni, angajamente ce subliniază valorile europene consacrate, precum solidaritatea, apărarea democraţiei şi a statului de drept şi protejarea modului european de viaţă.

De asemenea, se subliniază nevoia de a reduce diferenţele dintre statele membre şi se arată că Europa va fi un lider mondial responsabil. Liderii europeni se angajează să continue colaborarea cu partenerii internaţionali pentru menţinerea şi dezvoltarea ordinii internaţionale bazate pe norme, în interesul tuturor oamenilor.

În finalul declaraţiei, şefii de stat şi de guvern din ţările UE îşi iau angajamentul de a duce mai departe proiectul european în contextul noii Uniuni - cu 27 de membri, după ieşirea Marii Britanii - pentru generaţiile viitoare de europeni.

Amintim că la evenimentul de la Sibiu au venit 36 de delegaţii oficiale. În total au fost prezenţi 400 de invitaţi de rang înalt.
Delegaţiile au fost întâmpinate cu steaguri şi urale în Piaţa Mare din Sibiu, iar după fotografia de grup şefii de state şi de guvern au făcut o baie de mulţime, în timp ce publicul scanda "Europa!".

Printre oficialii care au dat mâna cu oamenii adunați în piață au fost preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi președintele României, Klaus Iohannis.

Printre primii care au sosit la Summit au fost cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Prezența numeroaselor delegații a adus profit semnificativ comercianților locali. Restaurantele, magazinele de artizanat și târgurile de produse tradiționale au fost pline de clienți, mai ales străini.

Unii dintre turişti au preferat să cumpere suvenire sau cărţi poştale.

"Vreau să trimit câteva cărţi poştale prietenilor mei, cu care am o tradiţie să le trimit vederi din locurile noi, în care nu am mai fost înainte."

La finalul summitului, președintele Consiliului European, Donald Tusk, alături de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și de președintele României, Klaus Iohannis, au susținut o conferință de presă. Summitul a fost găzduit de țara vecină, în contextul președenției rotative a Consiliului UE pe care o deţine. Cu această ocazie, au fost luate măsuri sporite de securitate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu