SUMMITUL G7, ÎN TOI. Macron i-a întâmpinat pe liderii celor mai industrializate șapte țări din lume la Biarritz

Embed:

Liderii celor mai industrializate șapte țări din lume și-au dat întâlnire în orașul Biarritz din Franța. În cadrul summitului G7, aceștia trebuie să găsească soluții pentru crizele planetei, războaiele comerciale, schimbările climatice și incendiile din pădurea amazoniană. Gazda reuniunii, Emmanuel Macron, i-a întâlnit pe ceilalți lideri și a avut deja câteva discuții bilaterale.

Cea mai urmărită discuţie a fost cea cu Donald Trump, în contextul amenințărilor lansate de de liderul american înainte să pornească spre Franța. Trump este nemulțumit de intenția lui Macron de a taxa cu 3 la sută afacerile companiilor tehnologice.

”Nu vreau companii străine și țări străine să facă lucruri care au de-a face cu taxarea incorectă a companiilor noastre. Sunt companii americane mărețe. Sincer să fiu, nu vreau ca Franța să ne taxeze companiile, e foarte nedrept. Dacă fac asta, le taxăm și noi vinul sau altceva. O să le punem niște taxe pe vin cum nu au mai văzut vreodată.”, a spus Donald Trump, președintele SUA.

Față în față, cei doi au părut însă foarte prietenoși și și-au făcut complimente reciproc.

”Îi urez bun venit domnului președinte și soției sale și sunt foarte mândru și fericit să vă primesc aici, în Biarritz.”, a zis Emmanuel Macron, președintele Franței.

”Avem foarte multe în comun cu Emmanuel și suntem prieteni de mult timp.”, a spus Donald Trump, președintele SUA.

Discuțiile au devenit ulterior mai serioase.

”Vom discuta despre Libia, Siria, Ucraina, Coreea de Nord și Iran. Aceste crize au nevoie de o coordonare robustă din partea noastră, îndeosebi cea din Iran.”, a declarat Emmanuel Macron, președintele Franței.

Niciun cuvânt însă despre războaiele comerciale, un subiect care se anunța fierbinte în condițiile în care acțiunile lui Trump tulbură apele în toată lumea. El a provocat scăderea burselor la nivel mondial după ce le-a ordonat companiilor americane să se retragă din China. Alți lideri însă nu s-au sfiit să atingă această temă.

”Sunt foarte îngrijorat de ce se întâmplă, de creșterea protecționismului și a tarifelor.”, a declarat Boris Johnson, premierul Marii Britanii.

”Dacă cineva, de exemplu SUA și președintele Trump, folosește tarifele și taxarea ca instrument politic sau pentru interese politice, această confruntare poate fi foarte riscantă pentru întreaga lume, inclusiv UE.”, a zis Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Alt subiect sensibil de la summitul celor mai industrializate şapte ţări din lume este salvarea pădurii amazoniene din Brazilia, care arde de două luni, fără ca preşedintele şi guvernul brazilian să facă mare lucru.

”Amazonia este bunul nostru, al tuturor. Nu vom lansa doar un apel, ci și acțiuni din partea tuturor puterilor mondiale prezente. Apoi, trebuie să investim în reîmpădurire.”, a spus Emmanuel Macron, președintele Franței.

13 mii de polițiști și jandarmi păzesc zona unde sunt cazaţi cei mai influenţi politicieni de pe planetă: un palat construit de Napoleon, transformat în hotel de cinci stele. Un perimetru vast din jurul lui este considerată zonă de securitate. Rezidenții pot intra doar cu un permis special, iar toate mașinile sunt controlate de geniști.

La reuniune participă șefii de stat și de guvern ai Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii Britanii și Statelor Unite.

Lasă un comentariu