Summitul G20 s-a încheiat

Embed:

Summitul G20, care i-a adunat zilele acestea în Mexic pe cei mai importanţi lideri ai lumii, s-a încheiat. Preşedintele american Barack Obama s-a arătat convins că planurile oficialilor europeni de a pune capăt crizei de pe bătrânul continent vor avea succes. Mai mult, Obama a salutat planurile Spaniei de recapitalizare a băncilor, dar şi iniţiativa de formarea a unui guvern de coaliţie în Grecia.

"Niciunul dintre liderii europeni nu trebuie să fie glonţul de argint, care să rezolve de unul singur criza în următoarele săptămâni sau luni. Fiecare pas realizat arată că Europa se îndreaptă mai degrabă către o integrare, decât către o destrămare", a precizat Obama.

În cadrul dezbaterilor, liderii europeni s-au arătat dispuşi să ia măsuri concrete pentru integrarea sectorului bancar la nivelul întregii Uniunii Europene.

"Noi, europenii, avem trei dorinţe comune pe care va trebui să le traducem în acţiuni concrete în cadrul summitului de la sfârşitul lunii: creşetere economică, stabilitate financiară şi responsabilitate bugetară", a menţionat preşedintele francez, Francois Hollande.

Situaţia din Siria nu a fost trecută cu vederea nici la acest summit. Potrivit preşedintelui american, Barack Obama, China şi Rusia s-au opus aplicării unor presiuni care să-l determine pe preşedintele Assad să plece de la putere. Pe de altă parte, Moscova a rămas fermă pe poziţii şi susţine că doar poporul sirian poate decide cine ar trebui să conducă ţara.

"Nimeni nu are dreptul să decidă pentru alte naţiuni, cine pe cine să aducă la putere şi pe cine să dea jos", a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Alarmată, dar în acelaşi timp neputincioasă în faţa crizei din Siria, comunitatea internaţională rămâne totuşi divizată la capitolul modul în care ar trebui să intervină. Potrivit celor mai recente rapoarte ale Naţiunilor Unite, în cele 15 luni de violenţe, au murit peste 10.000 de persoane.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu