Summitul de Securitate: Moldova,Georgia şi Ucraina condamnă acţiunile agresive ale Rusiei în regiune

Embed:

Moldova,Georgia şi Ucraina condamnă acţiunile agresive ale Rusiei în regiune. Provoacă îngrijorare staționarea ilegală a trupelor ruseşti pe teritoriul ţării noastre, dar şi intervențiile militare ale Moscovei în Georgia și Ucraina. Acestea sunt principalele teze din declaraţia semnată astăzi, la Chişinău, de preşedinţii Parlamentelor celor tei state. Oficialii şi-au reafirmat angajamentul pentru integrarea europeană, întrucât este singurul și cel mai eficient instrument pentru a asigura prosperitatea, securitatea şi dezvoltarea stabilă pe termen lung.

Şefii celor trei legislative sunt profund îngrijorați de sprijinul coordonat din exterior pentru mișcările separatiste, care incită la ură pe criterii de apartenență etnică și lingvistică. Ei mai menţionează că intenţia de a dezvolta relaţii mai strânse cu UE şi NATO este discreditată prin mesaje propagandistice.

Cei trei oficiali condamnă violarea gravă și sistematică a drepturilor omului, inclusiv reținerile ilegale, crimele și nepedepsirea celor care au controlul în regiunile ocupate ale Georgiei și Ucrainei. De asemenea, ei i-au îndemnat pe colegii din statele membre ale UE, precum și din Statele Unite ale Americii să continue să sprijine Georgia, Moldova și Ucraina în implementarea reformelor democratice.

Andrian Candu, Irakli Kobakhidze şi Andriy Parubiy solicită guvernelor din Georgia, Moldova și Ucraina să-şi asume angajamente comune ambițioase cu scopul de a aprofunda cooperarea în domeniul apărării și securității.

Ei le-au mai cerut partenerilor occidentali sprijin pentru a combate tentativele de subminare a suveranităţii statelor,
coordonate din exterior.

”Ţările noastre, Moldova, Ucraina și Georgia, ştiu ce este agresiunea. Aș spune că suntem “Scutul Europei”. Noi avem nevoie de sprijinul forțelor europene”, a spus președintele Radei Supreme a Ucrainei, Andriy Parubiy. 

"Acolo unde sunt trei cu siguranţă e puterea mai mare şi reuşeşti să treci mai uşor, mai ales din experienţa unei sau altei ţări. Aici la Chişinău, noi comemorăm un conflict care la ora actuală este un conflict îngheţat, conflictul de pe Nistru. Comemorăm victimele acestui conflict", a spus președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu.

"Ne confruntăm cu o instabilitate în regiune, atacuri din exterior asupra integrităţii şi suveranităţii teritoriale, dar şi asupra dreptului nostru de a ne alege viitorul. Chiar şi aşa, suntem determinaţi să rămânem independenţi, să ne alegem singuri viitorul şi să ne bucurăm de marea familie europeană", a spus președintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze. 

Prezent la summit, vicepreședintele Consiliul Atlantic, Damon Wilson, a menţionat că instituţia pe care o reprezintă este alături de țările Parteneriatului Estic și lucrează cu ele pentru a pune capăt conflictelor din regiune. Scopul conferinţei este de a sprijini ţările pe teritoriul cărora Rusia îşi menţine influenţa, pentru ca acestea să treacă peste provocările cu care se confruntă în calea progresului, a precizat Wilson. Conferința Interparlamentară ”Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate” s-a desfăşurat la iniţiativa şefilor legislativelor din cele trei ţări. La eveniment au participat aproximativ 150 de înalţi oficiali și experți internaţionali, inclusiv şefi de legislative, europarlamentari şi reprezentanți ai Congresului SUA.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu