Summitul de la Washington - decizii finale

Embed:

Liderii celor aproape 50 de ţări care au participat la Summitul de la Washington au decis ca în următorii patru ani să ia măsuri de protecţie mai stricte în privinţa materialelor nucleare, astfel încât acestea să nu ajungă în mâinile teroriştilor. Preşedintele american Barack Obama a declarat că planul va contribui la crearea unei lumi mai sigure.

La summit s-a decis ca statele să colaboreze mai mult cu Agenţia pentru Energie Atomică şi să ia măsuri pentru ca actorii non-statali să nu intre în posesia unor informaţii sau tehnologii de folosire a materialelor nucleare. Însă măsurile de securitate nu ar trebui să încalce dreptul ţărilor de a utiliza energia nucleară în scopuri tehnologice. De la acest summit, cea mai mare întâlnire a liderilor lumii după 1945, au lipsit reprezentanţii Iranului şi Coreei de Nord din cauza disputelor asupra programelor nucleare ale acestora.

Iranul a anunţat că va organiza propriul summit pe acelaşi subiect, la sfârşitul săptămânii. Se estimează că în lume există peste 1600 de tone de uraniu îmbogăţit, substanţă folosită la fabricarea armelor nucleare. Săptămâna trecută, Statele Unite şi Federaţia Rusă au semnat un nou tratat de dezarmare nucleară prin care au decis să renunţe la o parte importantă din materialele lor nucleare.

loading...

Lasă un comentariu