SUMMITUL DE LA SIBIU, ÎNCHEIAT. La ce concluzii au ajuns oficialii

Embed:

Summitul de ieri de la Sibiu, care a făcut istorie, s-a încheiat cu adoptarea unei declaraţii comune. Documentul conține 10 angajamente față de cetățenii europeni. În primul rând, acestea se referă la apărarea comună.

De asemenea, în Declarația de la Sibiu sunt subliniate valorile europene şi nevoia de a reduce diferenţele dintre statele membre, dar şi faptul că Europa va fi un lider mondial responsabil. Mai mult, liderii europeni s-au angajat să continue colaborarea, pentru a nu "lăsa loc de diviziuni îndreptate împotriva interesului comun".

La finalul summitului, președintele Consiliului European, Donald Tusk, alături de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și liderul de la Bucureşti, Klaus Iohannis, au susținut o conferință de presă.

"Am reuşit să avem un summit al unităţii, al determinării noastre de a continua avansarea proiectului integrităţii europene, ca proiect fără precedent de democraţie, prosperitate şi pace", a spus KLAUS IOHANNIS, preşedintele României.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, nu a renunţat la stilul său caracteristic şi a venit la conferinţă cu o pereche de mănuşi, oferită de Helmut Duckadam, fostul portar al echipei de fotbal "Steaua Bucureşti", care a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986. Tusk şi-a argumentat gestul prin faptul că UE trebuie să-şi apere valorile la fel cum Duckadam a apărat cele patru penaltiuri consecutive. La final, oficialul a vorbit în limba română şi a spus că a îndrăgit oraşul Sibiu.

"Aţi organizat un summit excepţional. Puteţi fi mândri de munca depusă, la fel cum Europa este mândră de dumneavoastră. Pur şi simplu m-am îndrăgostit de Sibiu", a spus DONALD TUSK, preşedintele Consiliului European.

Iar preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că UE rămâne o forță.

"Să spunem că totul merge prost e o eroare, dar este adevărat că nici nu putem spune că totul este perfect", a spus JEAN-CLAUDE JUNCKER.

Amintim că la evenimentul de la Sibiu au fost prezenţi 27 de şefi de stat şi de guvern. Summitul a fost găzduit de țara vecină în contextul președenției rotative a Consiliului UE pe care o deţine. Cu această ocazie, au fost luate măsuri sporite de securitate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu