SUMMIT UE ÎN BULGARIA. Doar 23 de state din UE recunosc independenţa Kosovo

Summitul UE-Balcanii de Vest de la Sofia s-a încheiat pe o notă pozitivă pentru țările din această regiune.

Statele comunitare au reconfirmat sprijinul pentru parcursul european al Macedoniei, Albaniei, Muntenegrului, Serbiei, Bosniei și Herţegovinei şi al Kosovo.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat după încheierea întrevederilor că UE va micșora tarifele de roaming, va dubla numărul de burse de tip Erasmus+ și va crea condiții mai favorabile pentru investițiile private.

În schimb, reuniunea nu a reușit să soluționeze câteva probleme cheie din regiune. Una dintre ele este dialogul dintre liderii Serbiei și ai Kosovo, o fostă provincie sârbă statalitatea căreia nu este recunoscută de toate țările membre ale UE. Deși o întâlnire între cei doi oficiali era programată, ea nu a mai avut loc.

O altă problemă care a fost dezbătută în cadrul summitului este legată de numele constituțional al Macedoniei: ţara a devenit membru ONU sub numele de FYROM, - fosta republică iugoslavă a Macedoniei în 1993 şi de atunci încearcă să ajungă la un acord cu Grecia, stat care insistă că numele desemnează strict o provincie grecească.

Din această cauză, aderarea Macedoniei la NATO a fost împiedicată de Grecia, care avertizează că se va opune şi aderării FYROM la Uniunea Europeană.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu