Summit privind securitatea nucleară la Washington. Rusia îl boicotează

Embed:

Lideri a peste 50 de țări se reunesc în capitala Statelor Unite pentru a participa la un summit privind securitatea nucleară. Printre participanţi se numără preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi omologii săi din România şi Turcia.

Una dintre cele mai mari puteri nucleare din lume, Rusia, boicotează acest eveniment. 

Am programată o întrevedere cu preşedintele american, Barack Obama. Discuţiile de la această întrunire vor fi similare celor de la summitul G20", a spus preşedintele turc.

Liderul de la Ankara, Recep Erdogan, va avea o întrevedere privată şi cu vicepreşedintele Statelor Unite Joe Biden.

La rândul său, Petro Poroşenko a anunţat că principala temă abordată de delegaţia sa va fi situaţia politică din Ucraina, în contextul conflictului din Donbas, dar şi a cursului european al ţării sale. Liderul de la Kiev are programată o întâlnire cu secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a refuzat invitaţia la acest eveniment, iar Washingtonul a catalogat decizia Moscovei drept o ocazie ratată.

Summitul privind securitatea nucleară este la cea de-a patra ediţie şi se va încheia în data de 1 aprilie. Scopul acestor întâlniri este stabilirea unor măsuri de securitate, astfel încât nimic din cele aproape două mii de tone de substanţe radioactive aflate în peste 50 de ţări să nu ajungă în mâinile teroriştilor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu