SUMMIT PENTRU SECURITATE: Moldova, Georgia şi Ucraina, condamnă agresiunea Rusiei

Embed:

Săptămâna aceasta a fost marcată de un şir de evenimente sociale şi politice.

În aceste zile, Republica Moldova a fost gazda unei conferinţe interparlamentare cu genericul "Georgia, Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente". La eveniment au participat aproximativ 150 de oficiali și experți internaţionali. În cadrul summitului, şefii legislativelor din cele trei ţări au semnat un acord prin care condamnă violarea gravă a drepturilor omului în regiunile separatiste ale Georgiei, Ucrainei şi Moldovei.

La începutul acestei săptămâni miniştrii de externe ai UE s-au reunit la Bruxelles, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe. Aceştia au dat o notă pozitivă reformelor implementate de Moldova şi au accentuat importanţa continuării proiectelor începute în 2016.

A fost apreciată şi contribuţia adusă de ţara noastră la summitul Parteneriatului Estic din anul trecut.

Tot în această săptămână, şeful Misiunii UE în Moldova, Peter Michalko, i-a înmânat premierului Pavel Filip "Prima Strategie Europeană Comună de Cooperare pentru Dezvoltarea Republicii Moldova, care însumează priorităţile pentru viitor. Documentul reflectă o viziune de ansamblu a partenerilor de dezvoltare cu privire la interesele strategice ale ţării noastre.

Între timp, compania "Transgaz" din România a câştigat concursul pentru construcţia gazoductului Iaşi-Chişinău. Anunţul a fost făcut de premierul Pavel Filip, în urma întrevederii cu omologul său de la Bucureşti, Viorica Dăncilă, care a efectuat o vizită în Republica Moldova.

Cei doi şefi de guvern au anunţat că, în curând, la Chişinău, va fi organizată, o şedinţă comună a cabinetelor de miniştri din cele două state.

Tot în această săptămână, guvernarea a lansat un amplu program de reabilitare a infrastructurii rutiere. Până la sfârşitul anului, urmează să fie reparate capital aproximativ 1200 de kilometri de artere naţionale şi locale, astfel încât fiecare sat să aibă cel puţin câte un drum bun. Proiectul a fost prezentat de preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, şi are un buget estimativ de 1,6 miliarde de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu