Summit interparlamentar la Chişinău! Circa 150 de oficiali participă la una dintre cele mai importante conferinţe pe probleme de securitate regională

Embed:

(UPDATE 10:50) Președintele Radei Supreme al Ucrainei, Andriy Parubiy: Avem ocazia de a vorbi despre acele riscuri care le avem nu doar în această regiune, dar reprezintă un pericol şi pentru spaţiul EuroAtlantic. Aceste probleme sunt periculoase pentru întreaga lume civilizată. Ucraina cu 4 ani în urmă a simţit toată străşnicia agresiunii Rusiei, atunci când a început intervenţia militară în ţara noastră. Am spus că Putin este un pericol global nu doar pentru Ucraina, ci pentru toată lumea liberă. Avem nevoie de proiecte strategice comune de combatere a agresiunilor Rusiei. Evenimentul de astăzi este un bun început pentru fundamentarea unui proiect de securitate regională, cu susținerea partenerilor europeni și americani. Ţările noastre,  Moldova, Ucraina și Georgia, ştiu ce este agresiunea. Aș spune că suntem "Scutul Europei". Noi avem nevoie de sprijinul forțelor europene.

(UPDATE 10:45) Președintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze: Vreau să vorbesc despre provocările noastre comune, e timpul potrivit să vorbim despre poziţia noastră comună în faţa unui pericol în creştere în regiunile noastre, inclusiv regiunile Georgiei, care devine un stat tot mai puternic. Economia noastră se dezvoltă, instituţiile noastre publice devin mai puternice şi mai puţin politizate. Încrederea Georgiei în politica externă pro-occidentală este foarte înaltă. Georgia este situată într-o regiune foarte specifică, unde sfidările externe sunt serioase ca să fie sedate doar de o ţară, iată de ce trebuie să întărim realţiile noastre cu partenerii noştri externi, UE şi SUA. Este important să creştem această conştientizare a ştiinţei publice, pentru că nicio ţară singură, câte de puternică nu ar fi, nu poate sta singură în faţa provocărilor şi ameninţărilor. Doar împreună, inclusiv cu partenerii noştri Moldova şi Ucraina, putem realiza interesele noastre naţionale şi să asigurăm pacea şi democarţia locală. Integrarea noastră în UE este destinul nostru aici şi acest lucru este sprijinit de poprul nostru, majoritatea populaţiei noastre sprijină ceea ce promovează acum guvernul nostru, astfel avem o încredere deplină a aspiraţiilor noastre pe extern şi intern. 26 de ani în urmă, în această zi, suveranitatea şi integritatea Moldovei a fost atacată de separatişti susţinuţi de forţe străine. De atunci, teritoriile noastre au tot fost atacate de Rusia. Asta demonstrează încă o dată cât de important este pentru Georgia, Moldova, şi Ucraina să fie parteneri, să se sprijine reciproc şi să implementeze reforme pentru bunăstare. Avem nevoie de stabilitate în regiune. Împreună cu partenerii europeni și cei din SUA ne dorim să depășim provocările cu care ne confruntăm. Avem pretenții față de Rusia, în privința integrării teritoriale a Georgiei.

(UPDATE 10:35) Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu: Vă salut aici la Chişinău, în Republica Moldova. Sunt onorat să vă văd pe toţi, aţi întreprins acest efort să veniţi pentru că avem o idee comună. Dorim să fim auziţi, iar conferinţa noastră va atrage an de an tot mai mulţi participanţi. Stimaţi prieteni, să vorbim despre o idee unită: problemele securităţii şi Parteneriatul Estic, ambii piloni sunt importanţi pentru Moldova, Georgia şi Ucraina. Ne-am săturat să fim învârtiți într-un vârtej geopolitic, să stăm cuminți în Zona Gri, cât timp marile puteri joacă șah. Avem o dorință legitimă de mai bine, de securitate, stabilitate, prosperitate. Nu revendicăm teritorii, vrem doar să reintegrăm țara. Moldova, Georgia, Ucraina – suntem o voce regională, suntem determinați să ieșim din Zona Gri, pentru un viitor european comun. Scopul nostru este să edificăm un stat demn de cetățenii noștri, după modelul occidental

(UPDATE 10:02) Damon Wilson, vicepreședinte Executiv, Consiliul Atlantic: Noi toţi venim din ţări democratice, acolo unde există de asemenea anumite lupte, dar de ordin democratic. Dacă vorbim de nivelul strategic atunci există mai multe lucruri ce ne unesc. Noi ţinem la o lume liberă şi noi Consiliul tragem o mare atenţie acestor regiuni Ucrainei, Moldovei şi Georgiei. Faceţi multe eforturi care înseamnă mult şi care înseamnă mai mult de cât agenda noastră de astătzi, scopul nostru, Consilul Atlantic este să folosim acest forum ca să vorbim despre strategii şi să eliminăm această zonă a sură, încercăm să vorbim despre ce înseamnă în lumea modernă conflictul. Vorbim despre faptul că această regiune a fost tradiţional o regiune cu anumite tensiuni, inclusiv tensiuni cu Rusia, este bine ca ţările dvs să alaegă corect destinul care să ve elimine aceste conflicte. Rusia neagă anumite responsabilităţi, ţineţi minte domnul Putin ce a vorbit ieri? Este foarte important şi pentru conferinţa noastră. Avem o strategie de mai mulţi ani, pentru că Europa trebuie să fie una paşnică, liberă, unită, ceea ce este legat iarăşi de un parteneriat strategic, inclusiv cu Rusia, începând din 1945 am avut şi Războiul Rece, apoi iar aliaţi, toate aceste lucruri vorbesc despre cât de complex este terenul European. Această strategie despre care vorbim are un mare succes. Teritoriul dintre Rusia și Europa a fost tradițional o sursă de conflict pe acest continent. În 2008, strategia noastră a suferit eșec. Nu am reușit să ajungem la un acord strategic cu Rusia. Putin a decis să distrugă Moldova ca stat suveran, urmată de o invadare și război în Georgia și consolidarea prezenței în Moldova. Ne-am gândit la acest Parteneriat de Est, este foarte important să pavăm calea acestor ţări. Din partea Consiliului Atlantic putem să vorbim despre anumite lucruri noi ce ţin de această strategie şi această retorică. Există anumiţi paşi importanţi ce ţin de  Parteneriatul Estic, de libera mişcare unde vedem deja anumite rezultate. dar putem să cădem într-o capcană a birocraţizării acestui bun istoric. Dorim ca istoria să rămână doar cu un punct de referinţă. Americanii practic au promovat o politică de constrângere, pe de altă parte cea legată de ţările Europei. Acum noi vorbim în stategia noastră despre o relaţie aparte în Ucraina, Georgia, Moldova, dat fiind faptul că ele doresc să fie parte a continetului european. Sperăm ca astăzi începem această conversaţie în Chişinău să continum ceea ce am început şi să vorbim şi mai departe să vedem cum putem elimina această zonă gri, să vedem cum putem îmbunătăţi această viziune stategică pentru a sprijini aspiraţiile poporului georgian, ucrainean şi moldovenesc, care doresc să fie parte a familie noastre. 

(07:24) Provocările securităţii regionale vor fi discutate astăzi, la Chişinău, în cadrul unei conferinţei interparlamentare, găzduită de legislativul ţării noastre

În cadrul evenimentului cu genericul "Georgia, Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente" cele trei state vor semna o declarație privind  perspectivele de integrare europeană şi securitatea din regiune.

Reuniunea are loc la iniţiativa şefilor legislativelor din cele trei ţări. La eveniment vor participa aproximativ 150 de oficiali de nivel înalt și experți internaţionali, inclusiv şefi de legislative, europarlamentari, reprezentanți ai Congresului SUA. 

Evenimentul va include dezbateri, discuții și concluzii asupra problematicei  propagandei și informațiilor false. Panelul  – Asigurarea unui răspuns la dezinformare se va axa pe provocările actuale produse de dezinformarea din regiune și modalitățile de abordare a acesteia.
 
Printre vorbitori vor fi expertul Centrului Eurasia, Inițiativa Europa Viitoare și Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate a Consiliului Atlantic,  Michael Carpenter și președinta Saeima Republicii Letonia, Ināra Mūrniece. Panelul va fi moderat de  directoarea asociată a Centrului Eurasia din cadrul Consiliului Atlantic, Geysha Gonzalez.
 
Discuțiile despre asigurarea creșterii economice stabile și a statului de drept în cadrul Parteneriatului Estic vor fi abordate de vicemareșalul Seimului Republicii Polonia Ryszard Terlecki, expertul Centrului Eurasia al Consiliului Atlantic,  Anders Aslund care vor dezbate, alături de alți participanți, provocările actuale din Republica Moldova, Georgia și Ucraina. De asemenea, se vor referi la acțiunile care pot fi întreprinse de UE și SUA pentru a sprijini reformele. Moderatorul acestui panel este fostul ambasador SUA în Republica Moldova, Asif Chaudhry.
 
Securitatea energetică va constitui subiectul discuției panelului III care se va concentra pe evoluțiile actuale ale transferului cererii de gaze dinspre Rusia și ale consolidării independenței energetice din regiune. Moderatorul panelului va fi expertul Centrului Eurasia al Consiliului Atlantic, Timothy Fairbank.
 
Directorul asociat al Institutului Regal Unit de Cercetare în domeniul apărării și securității (RUSI), Jonathan Eyal va modera panelul despre provocările de securitate comună și, în special, cele generate de conflictele nesoluționate din Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Printre speakerii acestui panel se numără Ambasadorii John Herbst și Alexander Vershbow.
 
Principalii participanţi la Summitul interparlamentar de la Chişinău: 

Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova; Irakli Kobakhidze, Președintele Parlamentului Georgiei; Andriy Parubiy, Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Rada Supremă a Ucrainei.

De asemenea, vor participa experți notorii precum sunt vicepreședintele executiv al Consiliului Atlantic Damon Wilson,  Anders Aslund, Eurasia Center, Consiliul Atlantic, Directorul Eurasia Center John Herbst, ambasadorul Asif Chaudhry, directorul asociat RUSI, Jonathan Eyal, Ambasadorul Alexander Vershbow, fost secretar general adjunct NATO.

Totodată, vor fi prezenţi şi Michael Carpenter, cercetător științific superior, Centrul Eurasia, Inițiativa Europa Viitoare și Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate, Consiliul Atlantic; Maria Koc, Vicemareșalul Senatului Republicii Polone; Enn EESMAA, Prim-vicepreședinte al Riigikogu al Republicii Estonia; Ināra Mūrniece, Președinta Saeima Republicii Letonia; Toma Bikov, Deputat, Adunarea Națională a Republicii Bulgaria; Geysha Gonzalez, Director adjunct, Centrul Eurasia, Consiliul Atlantic.

Carmen-Ileana Mihălcescu, Vicepreședintele Camerei Deputaților Parlamentului României; Ryszard Terlecki, Vicemareșalul Seimului Republicii Polonia; Hanna Hopko, Președinta Comisiei afaceri externe, Rada Supremă a Ucrainei; Ambasadorul Asif Chaudhry, Vicepreședinte pentru programe internaționale, Universitatea de Stat din Washington.

Irena Degutiene, Vicepreședintele Seimasului Republicii Lituania; Nataliia Katser-Buchkovska, Președintă de Subcomisie, Comisia pentru complexul energetic și combustibil, politică nucleară și siguranță nucleară, Rada Supremă a Ucrainei; Agnia Grigas, Cercetător științific superior, Centrul Eurasia, Consiliul Atlantic; Timothy Fairbank, Cercetător științific superior, Centrul Eurasia, Consiliul Atlantic.

Ambasadorul John Herbst, Director, Centrul Eurasia, Consiliul Atlantic; Tinatin Khidasheli, Ex-ministru al Apărării, Georgia; Ambasador Alexander Vershbow, Membru onorific, Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate, Consiliul Atlantic; Iryna Friz, Președintă de Subcomisie, Comisia securitate națională și apărare, Rada Supremă a Ucrainei; Andriy Parubiy, Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Rada Supremă a Ucrainei; Ambasador Eugen CARPOV, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova; Filip Popov, Deputat, Președintele Grupului parlamentar de prietenie Bulgaria – Republica Moldova, Adunarea Națională a Republicii Bulgaria; Jonathan Eyal, Director adjunct, Parteneriate Strategice de Cercetare, Institutul Regal Unit de Cercetare în domeniul apărării și securității

Informații complete despre eveniment, participanți și vorbitori, inclusiv biografii ale vorbitorilor le găsiți pe https://parl4sec.md/ro/ și paginile evenimentului de pe facebook și twitter.  Pe aceste platforme și pe pagina web oficială a Parlamentului veți putea urmări în direct conferința interparlamentară de nivel înalt pe probleme de securitate. Click pe #parl4sec.

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Georgia au fost stabilite la 25 iunie 1992. În aprilie 2014, în premieră, a avut loc vizita oficială a unui Președinte al Parlamentului Georgiei la Chișinău. În iulie 2017, speakerii Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei au solicitat Parlamentului European să adopte o Rezoluție pentru deschiderea perspectivei de aderare privind cele trei țări asociate întru accelerarea progreselor și transformărilor democratice.

Publika.MD va transmite în direct tot evenimentul.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu