Summit decisiv la Bruxelles. Oficialii caută o soluţie pentru viitorul Europei VIDEO

Embed:

Liderii Uniunii Europene s-au întrunit, astăzi, la Bruxelles în cadrul celui de-al 20-lea summit în ultimii doi ani, dedicat crizei economice. Reuniunea are menirea de a găsi o soluţie pentru viitorul Europei, iar principalii actori par să aibă opinii diferite despre salvarea economiei UE.

La începutul summitului, Franţa şi Germania, cei mai importanţi actori ai UE, par să nu fi ajuns la un consens în ce priveşte planul de salvare a economiei europene. În timp ce liderii europeni îşi doresc colectivizarea datoriilor în zona euro şi utilizarea fondurilor pentru a stabiliza pieţele financiare, Germania se opune cu vehemenţă acestei propuneri.

"Am venit aici pentru ca în Europa să existe o creştere economică, iar deciziile care vor fi acceptate să ne permită să creăm oportunităţi economice pentru ţările care au nevoie de aşa ceva. Dorim să găsim soluţii rapide pentru ţările care sunt în dificultate, deşi au făcut eforturi considerabile pentru a-şi ţine în frâu sectorul financiar", a declarat preşedintele Franţei, Francois Hollande.

"Am elaborat un program bun în ce priveşte investiţiile, care va crea noi locuri de muncă, în special pentru cei tineri. Sper că acest plan va fi aprobat şi va constitui un semnal de alarmă în plus pentru pactul fiscal. Avem nevoie de bugete solide, dar şi de creştere economică", susţine cancelarul german, Angela Merkel.

În ciuda divergenţelor, oficialii urmează să discute despre un nou plan pe o durată de 10 ani, care se bazează pe un sistem bugetar comun, în cadrul căruia băncile vor fi supravegheate de o singură autoritate. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a propus planul, recunoaşte că implementarea acestuia ar putea întâmpina dificultăţi.

Asta pentru că statele UE vor trebui să cedeze o parte a suveranităţii lor în domeniile economic şi fiscal. Barroso recunoaşte că adoptarea acestui plan presupune şi modificarea Tratatului Uniunii Europene. Schimbarea acordului ar putea întâmpina însă obstacole la nivel naţional, dacă vor fi organizate referendumuri. 

Înaintea summit-ului UE, un grup de activişti au organizat la Bruxelles un protest faţă de incapacitatea liderilor de a gestiona criza economică.

Totodată, în ajunul reuniunii, pieţele europene au înregistrat fluctuaţii. Deşi au deschis în creştere, ulterior indicii bursieri au coborât până la două procente. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu