Suferinţă, chin şi singurătate. Migraţia privită prin ochii copiilor din Moldova

Embed:

Situaţia copiilor părăsiţi de părinţii care au plecat în străinătate în căutarea unui trai mai bun rămâne o problemă actuală şi extrem de sensibilă. Datele Ministerului Afacerilor Externe confirmă acest lucru - aproape 800 de mii de moldoveni sunt stabiliţi peste hotare. 19 tineri au încercat să prezinte fenomenul migraţiei prin intermediul fotografiilor şi a clipurilor video, în cadrul concursului PLURAL Moldova. 

Aliona Surdu are 19 ani şi este studentă la medicină. Tânăra simte pe propria piele cum este atunci când cei dragi nu-ți sunt aproape. De doi ani, tatăl ei este nevoit să plece la muncă în Statele Unite şi revine acasă doar periodic.

"Într-un an pleacă odată sau de două ori. Sunt perioade scurte, dar totuşi se simte mult absenţa lui, pentru că ne-am obişnuit mult cu grija de tată, cu sfat din partea tatălui. Eu cred că este foarte important în creşterea unui copil implicarea ambilor părinţi", a spus Aliona.

Mihai Janu a participat în concurs cu o fotografie în care apar mâinile bătătorite şi chinuite ale mamei. Tânărul a crescut fără tată şi spune că înţelege perfect cât de singuri se simt copiii ai căror părinți pribegesc peste hotare:

"Mâinile mamei întotdeauna au fost o sursă de căldură, o sursă de lumină pentru că îmi iubesc enorm mama. Am o mătuşă, o soră, o verişoară care sunt plecate toate peste hotare. Unii se duc să facă schimb de experienţă, să studieze, alţii deja de mulţi ani sunt stabiliţi şi cu traiul şi locuiesc acolo şi pentru mine e important ca fiecare să ţină cont de locul în care s-a născut".

"Văd suferinţa mamei mele care din cauza migraţiei ambelor surori trăieşte singură şi mereu spune că dacă o aveam pe sora mea alături îmi era mult mai uşor. Mereu îmi aduce aminte uite să nu pleci de aici că sora ta are nevoie de tine", a precizat Cristina Drumea, participantă la concurs.

Autorii celor mai reuşite poze şi filmuleţe video au fost premiaţi cu diplome şi premii băneşti.

"Anul acesta au fost mai multe poze, forografii, cu copii mici, ceea ce înseamnă că copiii mici sunt afectaţi foarte mult de părinţii care pleacă peste hotare", a declarat Iulia Ţvigun, specialist media al OIM.

Concursul de fotografie este la opta ediţie şi are loc la iniţiativa Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, cu suportul mai multor ONG-uri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu