Suedia va majora vârsta minimă de pensionare până în 2026

Suedia va majora vârsta minimă de pensionare de la 61 la 64 de ani până în 2026, o decizie luată după creşterea semnificativă a duratei medii de viaţă, au anunţat joi principalele partide politice, relatează site-ul agenţiei Reuters, potrivit zf.ro.

Actualul sistem de pensii a fost conceput în urmă cu aproximativ 20 de ani, iar suedezii trăiesc acum în medie cu aproape 2,5 ani mai mult. În Suedia, vârsta minimă de pensionare este egală pentru femei şi bărbaţi.

Modificarea legislaţiei, care nu va avea nici un impact negativ, nici unul pozitiv asupra finanţelor publice, a fost convenit de coaliţia minoritară formată din Partidul Social-Democrat şi Partidul Verzilor, dar şi de către Partidul Moderat - cel mai mare din opoziţie -, Partidul Liberal şi Partidul Creştin-Democrat.

Speranţa medie de viaţă în Suedia este de 84,0 ani pentru femei şi de 80,3 ani pentru bărbaţi, statul nordic aflându-se pe locul 10 în lume în această privinţă.

"Cele mai recente date sunt pozitive, dar asta înseamnă că pensiile ... trebuie să dureze mai mult până la ele. Pentru a menţine un nivel bun şi sustenabil al pensiilor, oamenii trebuie să muncească mai mult", se arată într-un comunicat al partidelor.

Reformele privind legislaţia muncii mai prevăd, de asemenea, restricţii pentru companiile care vor să concedieze persoanele care lucrează după vârsta minimă de pensionare şi înăsprirea cerinţelor pentru furnizorii de fonduri din sistemul de pensii, ca urmare a mai multor reclamaţii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu