Suedia refuză să semneze Tratatul ONU de interzicere a armei nucleare. Care este motivul

Suedia nu va semna Tratatul ONU de interzicere a armelor nucleare, a anunţat ministrul de Externe suedez Margot Wallström, invocând absenţa unei definiţiii clare a armelor vizate de text.

Tratatul, aprobat în 2017 de 122 de ţări - inclusiv Suedia -, îndeamnă la o interzicere a ”armelor nucleare sau altor dispozitive explozive nucleare”. Margot Wallström a anunţat într-o conferinţă de presă, vineri, că Suedia a aprobat textul, însă era îngrijorată, la vremea respectivă, de absenţa clarităţii cu privire la armele vizate şi la legăturile între acest tratat şi alte texte, precum Tratatul Neproliferării Nucleare (TNP), considerat cheia de boltă a ordinii nucleare mondiale.

”Aş fi dorit să avem o convenţie pe care să o putem semna (...), însă trebuie să fim realişti”, a declarat ea.

În loc să  fie semnatară a acestui text, Suedia intenţionează să obţină statutul de observator, anunţat ministrul, precizând că această ţară scandinavă rămâne ataşată unei lumi fără arme nucleare. Până în prezent, 70 de ţări au semnat acest tratat, iar alte 23 l-au ratificat sau au aderat în alt mod la el. Tratatul urmează să intre în vigoare după ce va fi ratificat de 23 de ţări.

Acordul este considerat drept larg simbolic, dat fiind că niciuna dintre cele nouă puteri nucleare - Statele Unite, Rusia, China, India, Pakistanul, Israelul, Franţa, Regatul Unit şi Coreea de Nord - nu intenţionează să adere la el.

La vremea respectivă, Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit - membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU - au criticat în mai multe rânduri iniţiativa, citând criza nord-coreeană ca exemplu al unui context de securitate care face arma nuclară indispensabilă. Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii de la Stockholm (Sipri) a arătat într-un raport recent că numărul ogivelor nucleare din lume a scăzut la începutul lui 2019, însă ţările care deţin arma nucleară îi acordă însă o ”importanţă sporită” şi îşi modernizează arsenalul, scrie adevarul.ro

Lasă un comentariu