Suedia planifică să aloce 500 de milioane de euro ţărilor din "Parteneriatul Estic"

Guvernul Suediei se pregăteşte să aloce 500 de milioane de euro ţărilor participante la programul "Parteneriatul Estic". Anunţul este făcut de ministrul suedez al Afacerilor Externe, Carl Bildt, scrie Infotag. Potrivit oficialului, Suedia susţine activ acest program şi îşi pune mari speranţe în integrarea ţărilor "Parteneriatului Estic" în Uniunea Europeană.

"În cadrul UE şi în limitele acordării asistenţei bilaterale, Suedia este dispusă ferm să sprijine integrarea Europei de Est. Până la finele acestui an Guvernul Suediei planifică să aprobe un nou program de şapte ani de cooperare cu ţările "Parteneriatului Estic", alocând 500 mil. euro în acest scop. Acesta este un supliment la programul de mare anvergură, discutat în prezent, de susţinere a ţărilor din această regiune pe perioada anilor 2014-2020, pe care UE speră să o ofere", a explicat ministrul suedez al Afacerilor Externe.

De asemenea, oficialul a declarat că "aproape de summit-ul de la Vilnius speră să fie încheiate negocierile asupra Acordului de Asociere, inclusiv a prevederii privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Georgia, Moldova şi Ucraina, iar tratativele cu Azerbaidjanul să continuie".

"UE nu va renunţa la aspiraţia de avansare spre 'Parteneriatul Estic' atât timp cât măcar una dintre ţările membre ale programului va avea această dorinţă", a adăugat Carl Bildt.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu