Suedia cheamă autorităţile din Moldova să continue calea reformelor şi parcursul european

Suedia cheamă autorităţile din Moldova să continue calea reformelor şi parcursul european. Îndemnul a fost lansat în cadrul întrevederii preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, cu omologul său, Urban Ahlin, şi alţi oficiali suedezi.

Discuţiile dintre cele două părţi s-au axat pe problemele cu care se confruntă ţara noastră. Oficialii suedezi au anunţat că vor oferi ajutor în implementarea sistemului unic pentru apeluri de urgență 112 şi interconectarea infrastructurii energetice din Republica Moldova cu cea din România.

De asemenea, suedezii vor sprijini crearea unei unități pentru coordonarea și monitorizarea procesului de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

"Suedia a fost întotdeauna unul dintre cei mai mari finanțatori ai Moldovei. Singurul lucru pe care ni-l dorim este ca în Moldova să fie realizate reforme, să fie eradicată corupția și să fie creat un sistem politic care ar implementa reforme și ar continua agenda de reforme. Asta e ceea ce a cerut Suedia întotdeauna", a spus președintele Parlamentului Suediei, Urban Ahlin.

La rândul sau, Andrian Candu a dat asigurări că Parlamentul va recupera restanțele ce țin de implementarea Acordului de Asociere, până la ședința Comitetului Parlamentar, planificată pentru luna martie.

"Ce vrea partenerul Suedia din partea Republicii Moldova şi a clasei politice este să recupereze din încredere prin acţiuni şi rezultate. Şi prin acele reforme care atât de mult sunt aşteptate. Fie că vorbim despre reforma în sistemul bancar, fie că vorbim de lupta împotriva corupţiei, reforma în justiţie, ei ar vrea să vadă că în Republica Moldova există o clasă politică care, într-adevăr, asigură stabilitate şi asigură livrarea unor rezultate pentru Republica Moldova, pentru cetăţenii ei", a spus speakerul Andrian Candu.

Parlamentul Moldovei şi Comisia Electorală Centrală beneficiază de asistență financiară în valoare de trei milioane de euro din partea Guvernului Suediei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu