Suedia a început cele mai ample exerciţii militare din ultimii 20 de ani

Embed:

Suedia, ţară neutră, a început cele mai ample exerciţii militare din ultimii 20 de ani. Potrivit Reuters, acestea sunt susţinute de NATO şi au fost organizate pe fondul temerilor generate de sporirea puterii militare a Rusiei.

În cadrul manevrelor, care vor dura trei săptămâni, forţele armate vor simula un atac venit dinspre est asupra insulei baltice Gotland.

La exerciţiile botezate "Aurora" participă peste 19.000 de militari din mai multe state NATO, printre care Norvegia şi Franţa şi 1.500 de soldaţi din Statele Unite ale Americii.

Comandantul Forţelor Armate din Suedia, Micael Byden, a declarat că ţara sa este îngrijorată, în contextul în care, Rusia ameninţă securitatea în Europa prin acţiuni precum anexarea Crimeei și implicarea în războiul din estul Ucrainei.

Byden a mai adăugat că Suedia este pregătită să ofere şi să primească suport militar, în pofida statutului de neutralitate.

Totodată, NATO a precizat că manevrele "Aurora" nu vin drept răspuns la exerciţiile "Zapad-2017", desfăşurate de Rusia şi Belarus.

Guvernul de la Stokholm este decis să păstreze formal statutul de neutralitate. Suedia nu a mai fost implicată în niciun război de la confruntarea cu Norvegia din 1814.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu