Subvenţiile de la stat, o trambulină pentru dezvoltarea turismului rural de către companiile vinicole în ţara noastră

Embed:
Subvenţiile de la stat continuă să fie o trambulină pentru dezvoltarea turismului rural de către companiile vinicole. O demonstrează şi producătorul Sergiu Pâslaru din Sălcuţa, raionul Căuşeni, care anul trecut a beneficiat de două milioane de lei de la stat pentru modernizarea combinatului din sat. Vinificatorul nu se opreşte aici. Din 2019, el vrea să atragă şi turişti la fabrică.

"Vom avea şi cazare un mini hotel şi vom avea un muzeu de istorie care ţine de localitatea noastră", a spus Sergiu Pâslaru, director vinărie.

Vinul rose, fabricat la combinatul din Sălcuţa, a fost apreciat anul trecut cu medalie de aur la un concurs din Franţa. Ministrul Agriculturii, care ieri a mers în vizită la fabrică, susţine că dacă vinificatorii şi-ar uni forţele cantitatea de vinuri exportată ar putea creşte simţitor.

"În cazul acesta noi putem concura şi în afara ţării, este o soluţie căci noi nu putem să mergem acolo cu câteva tone de vin", a spus Liviu Volconovici, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediu.

"Investiţiile în domeniul vinificației sunt destul de costisitoare şi nu mulţi agricultori îşi permit să facă astfel de investiţii. Cuantomul investiţiilor acordate pe segmentul dat constituie 40 la sută din valoarea cheltuielilor", a spus Nicolae Ciubuc, director AIPA.

Ministrul Agriculturii a avut şi o întâlnire cu fermierii din raionul Căuşeni, care s-au plâns că din cauza lispei punctelor antigrindină în regiune anual înregistrează pierderi mari.

"La mine din 15 hectare de viţă de vie, am rămas cu două hectare care nu le-au atins. Oamenii de alături fix aşa. Din an în an, situaţia se repetă", a spus Mihail Bobicov, producător agricol. 

"Este o problemă şi pentru Căuşeni şi pentru Ştefan Vodă şi alte raioane, ele vor fi soluţionate, se prevăd undeva 11 sisteme de antigrindină. Vom încerca ca acest proiect să-l realizăm acest proiect acum", a spus Liviu Volconovici, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediu.

Din 1 februarie, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a recepţionat peste 500 de dosare din partea fermierilor şi a oferit deja subvenţii în valoare de 15 milioane de lei.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu