Subvenţii mai mari pentru fermierii care vor procura vite sau se vor ocupa cu apicultura

Embed:

Ministerul Agriculturii a anunţat astăzi noi condiţii de acordare a subvenţiilor pentru fermieri. În acest an, suma subvenţiilor va creşte cu 60 de milioane de lei, graţie fondurilor acordate de Uniunea Europeană, a precizat ministrul Vasile Bumacov. În total, în 2013, fondul de subvenţionare va ajunge la 460 de milioane de lei.

În premieră, anul acesta, fermierii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani vor beneficia de un adaos de 10 la sută la subvenţia acordată de stat. În plus, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură va finanţa câteva activităţi noi.

"În afară de cele opt măsuri pe care le-am avut anul trecut, vom avea încă trei. Este vorba despre consolidare, irigare şi defrişare", a declarat ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.

Pentru a face mai atractiv sectorul zootehnic, Ministerul Agriculturii a decis să majoreze subvenţiile pentru procurarea animalelor de prăsilă. Astfel, pentru cei care vor cumpăra vite, subvenţia va creşte cu 50 la sută şi va ajunge până la 60 de lei. Procurarea berbecilor va fi subvenţionată cu câte 100 de lei pentru un kilogram sau cu 75 de lei mai mult decât în 2012.

Tot atât vor primi şi cei care vor cumpăra mioare şi capre, iar pentru o matcă de albină cu vârsta de cel mult trei luni subvenţia va creşte cu 50 la sută şi va ajunge tot la 100 de lei. 

Fermierii susţin intenţia autorităţilor, dar au şi o obiecţie.

"Agricultorii care au efectuat investiţiile supuse subvenţionării şi au luat în calcul sprijinul eventual din partea statului, trebuie să obţină dintr-odată toată suma subvenţiilor solicitată", a spus preşedintele "Uniagroprotect", Alexandru Slusari.

Potrivit ministrului Vasile Bumacov, Regulamentul cu privire la utilizarea banilor din fondul pentru subvenţionarea agriculturii urmează a fi aprobat în următoarele două săptămâni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu