Subiectul diplomaţilor ruşi expulzaţi din Moldova pentru că ar fi spioni, în toată presa internaţională

Cei cinci diplomați ai Rusiei declaraţi persona non-grata în Moldova erau spioni ce recrutau tineri din ţara noastră pentru luptele din estul Ucrainei. Despre asta a scris astăzi agenţia de ştiri Reuters care citează o sursă guvernamentală şi două diplomatice de la Chişinău.

Subiectul a fost preluat de mai multe instituţii media internaţionale, cum ar fi Euronews, Bussines Insider, Dailymail, The Daily News and Analysis şi US News

Jurnaliştii mai scriu că scopul celor cinci ruşi era să găsească tineri din Găgăuzia pe care ulterior îi pregăteau la o bază militară din regiunea rusă Rostov. Anterior, serviciile secrete ale Ucrainei au informat omologii lor moldoveni că tineri găgăuzi se pregătesc în Rusia pentru războiul din Donbass.

CITEŞTE ŞI: Reuters: Diplomaţii ruşi expulzaţi din Moldova sunt SPIONI care RECRUTAU luptători pentru separatiştii din estul Ucrainei

Reuters menţionează că ministerul Apărării de la Moscova a refuzat să comenteze acuzaţiile. Cei cinci diplomați ruşi au fost declaraţi persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova, în data de 29 mai.

Printre ei este Alexandr Grudin, cunoscut după reţinerea deputatului Iurie Bolboceanu, învinuit de spionaj şi trădare de patrie.

Potrivit procurorilor, Bolboceanu îi furniza lui Grudin informaţii cu caracter secret, contra unor sume mari de bani.
Alt diplomat rus, care a fost declarat persona non grata, este atașatul militar al Rusiei, Igor Dovbnea.

În martie, când s-au împlinit 15 ani de la declanşarea războiului de la Nistru, el a participat la ceremonia organizată de administrația separatistă transnistreană la "Memorialul gloriei militare" de la Dubăsari.

Printre cei care au fost obligaţi să părăsească ţara este şi secretarul general al Ambasadei Rusiei în Moldova, Rinat Anderjanov.

Numele lui Anderjanov a devenit cunoscut după ce, în vara anului trecut, presa a scris că acesta conducea beat un automobil cu numere diplomatice.

Acesta s-ar fi dat în spectacol şi era cât pe ce să lovească două persoane. O zi mai târziu după decizia autorităţilor de la Chişinău, Ministerul de Externe de la Moscova a declarat persona non grata cinci diplomați moldoveni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu