"Subestimarea ştiinţei va BLOCA procesul economic şi social în Moldova"

Embed:

Subestimarea ştiinţei va bloca procesul economic şi social al Republicii Moldova, sunt de părere mai mulţi academicieni. Potrivit lor, acest lucru va genera şi exodul tinerilor din ţară. Pe de altă parte, unele voci susţin că fără implementarea reformelor, instituţia nu are şanse să obţină efectele scontate ale inovării. Opiniile au fost exprimate la Vox Publika.

"Reducerea drastică a finanţării pentru sfera ştiinţei şi inovării este o lovitură serioasă. Consecinţele vor fi dintre cele mai drastice, se vor închide programe, va fi şi o lovitură foarte serioasă asupra tinerilor", a avertizat Ion Tighineanu, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe.

"Este o hotărâre tragică nu doar pentru ştiinţă, ci şi pentru ţară. Singura modalitate de a dezvolta ţara este posibilă doar datorită elaborării ştiinţei şi inovării", a subliniat Teodor Furdui, prim-vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe.

Unii invitaţi afirmă că Academia are nevoie de reforme urgente. "Problema este în reformarea ştiinţei. R. Moldova este unica în lume unde ştiinţa este condusă de AŞM, ceea ce provoacă un conflict grav de interese, când cel care execută se autoevaluează şi se finanţează", a explicat Veaceslav Afanasiev, fost viceministru al Economiei.

Iar în opinia deputatului PL Ana Guţu, cea mai mare greşeală a fost ca Academia de Ştiinţe să nu se axeze pe priorităţile de dezvoltare socio-economică. "Ne permitem luxul de a face cercetări în domeniul ingineriei submarinelor şi nu ne-am gândit niciodată, domnule, trăim într-un spaţiu care este permanent bântuit de secetă şi inundaţii, ce facem noi ca să creăm soiuri care să reziste la secetă. Actualmente, AŞM are un deficit mare de autoritate, prestaţie şi valoare", a punctat deputatul.

Potrivit televotingului, 34 la sută din participanţi afirmă că trebuie redusă finanţarea Acdemiei de Ştiinţe, în timp ce 66 la sută din telespectatori susţin contrariul.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu