SUA și Turcia discută despre mijloacele de a împinge Statul Islamic mai spre est în Siria

Statele Unite ale Americii și Turcia cooperează pentru a ajuta opoziția siriană moderată să-i împingă pe jihadiștii grupării Statul Islamic mai spre est în Siria, departe de frontiera cu Turcia, a declarat joi ambasadorul american la Ankara, John Bass, scrie agerpres.ro

În ultimele săptămâni, combatanții SI s-au retras din mai multe sate pe care le controlau la frontiera cu Turcia, după o ofensivă lansată de Armata Siriană Liberă, susținută militar de către Turcia și aliatul său american.

''Sunt în curs de desfășurare discuții cu armata și guvernul Turciei despre mijloacele de a întări sprijinul nostru pentru aceste grupuri și de a împinge militanții Statului Islamic mai spre est'', a afirmatJohn Bass, dând asigurări că țara sa nu furnizează nici arme, nici muniții principalei miliții kurde siriene, unitățile de apărare ale poporului, devenită un aliat cheie al Washingtonului în lupta sa împotriva jihadiștilor pe teritoriul sirian.

Kurzii din Siria au cucerit largi zone din nordul Siriei de-a lungul frontierei cu Turcia. Această înaintare suscită preocuparea Ankarei, care consideră YPG ca având legături strânse cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan, ce duce din 1984 o rebeliune sângeroasă pe teritoriul Turciei. Sprijinul explicit al americanilor pentru milițiile kurde în Siria a provocat tensiuni în ultimele luni în relațiile dintre Ankara și Washington, aliați în cadrul NATO.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu