SUA şi China au decis să coopereze pentru denuclearizarea peninsulei coreene

Embed:

China şi Statele Unite s-au înţeles să coopereze în rezolvarea crizei din peninsula coreeană. Cele două ţări şi-au propus să convingă Phenianul să renunţe la programul nuclear, iar conflictul să fie soluţionat prin dialog. Înţelegerea a fost stabilită în timpul vizitei secretarului american de stat la Beijing.

Potrivit şefului diplomaţiei americane, John Kerry, angajamentul asumat de SUA şi China are drept scop reducerea riscului izbucnirii unui război în regiune şi proliferării nucleare a Coreei de Nord.

"În urma discuţiilor, Statele Unite şi China îşi pot afirma angajamentul comun pentru denuclearizarea paşnică a peninsulei coreene", a declarat secretarul de Stat Al SUA, John Kerry.

La rândul său, China, protectorul politic şi economic al Coreei de Nord, a spus clar că nu-şi doreşte un nou război în Asia.

"Această problemă ar trebui rezolvată paşnic, prin dialog şi consultare. Abordarea corectă a problemei nucleare coreene serveşte intereselor tuturor părţilor şi este responsabilitatea comună a tuturor celor implicaţi", a subliniat consilierul de stat din China Yang Jiechi.

Coreea de Nord a afirmat de mai multe ori că nu va renunţa la armele de distrugere în masă, deoarece reprezintă o garanţie a securităţii sale. În ultimele săptămâni, Phenianul a tot ameninţat cu un război în regiune, după ce ONU a impus noi sancţiuni în urma celui de-al treilea test nuclear efectuat de această ţară.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu